Kampanjen "Hem utan våld" har planerat och laddat länge – på onsdag är det äntligen dags för premiären på satsningen som särskilt uppmärksammar barn som lever med våld hemma.

– Politikerna ville ha en kvinnofridsvecka, och vi bestämde oss för att låta barnen komma i fokus. Barn som ser, hör och lever med våld i sin egen hemmiljö – de glöms annars ofta bort, säger Petra Björnsdotter, som tillsammans med Nina Frogneborn är projektledare med Dialoga Relationsvåldscentrum som bas.

Musikklasser från Brunnsbo

– Kampanjen rivstartar på onsdag klockan 12 – mitt i Nordstans folkvimmel. Dagen är väl vald eftersom just onsdagen den 25 november är FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor. Dessutom är det i dagarna 20 år sedan FN:s barnkonvention fick spridning.

Kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén och sociala resursnämndens ordförande Dario Espiga är båda på plats liksom musikklasser från Brunnsbo. På scenen dyker också visbluessångerskan Jenny Almsenius upp med munspel och gitarrist.

Vandringsutställning med hjälp av HDK

Dessutom finns en rad experter på våldsfrågor med för att svara på frågor och informera. Alla bidrar till att rama in kampanjen som får liv genom TP-teatern. En ensemble som tidigare bland annat låtit tala om sig genom spårvagnsteater. Nu presenterar de scener som tar utgångspunkt i våldet.

– Vi vill uppmana till civilkurage – besökarna kommer att kunna ta ställning till hur man kan agera om man blir vittne till en våldssituation, säger Petra Björnsdotter.

Från HDK (Högskolan för design och konsthantverk) har projektet fått hjälp att göra en vandringsutställning kallad ”Vågar du titta?”.

Fortsätter till Frölunda torg och Angereds centrum

Tillsammans med TP-teatern vandrar kampanjen sedan vidare under två dagar: först till Frölunda torg (torsdag) och senare även till Angered centrum (fredag).

– Utställningen ska till platser där det finns mycket folk. Förhoppningsvis kan den senare fortsätta ut till stadsdelar och bibliotek, säger Petra Björnsdotter.

CCA_3.jpg