Samtal med gäster och publik. Hallå där Henrik Karlsson, direktör på förvaltningen för inköp och upphandling! Du ledde samtalet i premiäravsnittet av den nya podden Inköpsresan igår. Hur gick det?

– Bra! Vi hade besök av två gäster och pratade om leverantörsmätningar, alltså hur vi på bästa sätt kan ta reda på vad leverantörerna tycker om våra upphandlingar och om oss som kund. Det blev en bra stämning och publiken bidrog med intressanta frågor.

Varför behövs det en podd om inköp och upphandlingar?
– Vi har ett uppdrag att vara experter och sprida goda exempel på hur inköp och upphandlingar kan gå till. Podden är ett utmärkt forum att göra det. Där kan vi också berätta om de många förändringsinitiativ som är på gång just nu. Fokus är inte att prata upphandlingar utan att ta ett bredare perspektiv på inköpsprocesser. Det finns så mycket runt omkring upphandlingar som är väl så viktigt att prata om.

Vilka lyssnare vänder ni er till?
– Alla som arbetar med upphandling eller är intresserade av offentliga inköp.

Kommer upplägget vara som i första avsnittet?
– Ja. Det är inte säkert att jag alltid är den som leder samtalet men vi kommer ha med gäster med erfarenhet av frågan som vi tar upp. Vår förhoppning är att kunna lära oss av varandra och få nya perspektiv.

– I varje avsnitt kommer vi även försöka ha med en representant från forskningsvärlden. Att ha med publik är något som vi testar för att få en mer levande känsla, vilket känns bra med tanke på att vi även filmar podden.

Vilken typ av ämnen kommer ni att ta upp?
– Vi kommer fördjupa oss i aktuella ämnen. Något som det pratas mycket om är till exempel hur man kan följa upp avtal, för att säkerställa att både vi och leverantörerna gör rätt och att avtalet fungerar som det ska. Ett annat viktigt ämne just nu är hur inköp på bästa sätt kan bidra till en hållbar utveckling – socialt, miljömässigt och inom den idéburna sektorn. Hur kan vi bli ett bra verktyg i det arbetet?

När kommer nästa avsnitt?
– Det blir fyra avsnitt per år och nästa publiceras i mars. Då kommer vi att prata om korruptionsfrågan, om hur vi får hela och rena leverantörer.