I nya stadsdelen Kvillebäcken på Hisingen kommer det att byggas en saluhall. Den ska rymma matbutiker, mindre restauranger och caféer. Byggnadens utseende avgörs i en arkitekttävling under 2011, och saluhallen kommer att invigas år 2013.

Saluhallen kommer att ligga vid Vågmästareplatsen, i utkanten av nya stadsdelen Kvillebäcken. Byggnaden kommer att vara på cirka 1.000 kvadratmeter, fördelat på två plan. Här ska man kunna köpa närproducerad mat men även exotiska råvaror. Saluhallen är tänkt att skapa handel i området, och möten mellan människor.

– Jag tror att en saluhall är en fantastiskt bra mötesplats. Mångfalden i utbudet gör att många människor söker sig dit, säger Johan Ekman på Älvstranden Utveckling AB som kommer att bygga hallen.

Tävlingen klar i oktober

– Saluhallen blir ett jättebra tillskott till centrala Hisingen och Kvillebäcken. Även för integrationen, en saluhall gör att folk möts. Därför är det bra att den ligger i gränslandet mellan det nya området och befintlig bebyggelse.

Älvstranden Utveckling AB bjuder från och med mitten av mars in arkitekter att lämna förslag på hur byggnaden ska utformas. Det är första gången någon arrangerar en arkitekttävling om en saluhall i Sverige. Vem som vunnit, och hur det vinnande förslaget ser ut, får göteborgarna veta i oktober 2011.

Enkelt men ändå udda

I önskemålen om hur byggnaden ska se ut framför Älvstranden Utveckling AB att den gärna ska vara enkel och charmig, för att besökarna ska känna sig välkomna. Samtidigt är det bra om fastighetens yttre utmärker sig på något vis, så att saluhallen blir lätt att hitta och förklara vägen till.

– Vi vill att det ska vara en byggnad med originalitet, att den ska synas, säger Johan Ekman.

Byggstart beräknas bli vid årsskiftet 2011/2012 och saluhallen ska öppna under 2013.