Väljarna får tycka till på valdagen. På valdagen den 15 maj kommer tjugotvå valdistrikt i Göteborg att testa nya skärmar som är helt insynsskyddade. Tanken är att de nya skärmarna ska vara lättare att placera ut i framför allt små vallokaler med många fönster.

-I en del mindre vallokaler har man tidigare tvingats att tejpa för fönstren för att hindra insyn. Med de nya skärmarna kan de som röstar själv välja om de vill dra för draperiet bakom sig eller inte, säger Bill Werngren, valchef, Göteborgs Stad.

Väljarna får ge synpunkter
Det är i 22 av Göteborgs 282 valdistrikt som väljarna kommer att få möjlighet att ge synpunkter på de nya skärmarna. Två olika sorters skärmar kommer att placeras ut.

– Det kostar en del att byta ut alla de gamla skärmarna och det är viktigt att väljarna känner sig bekväma, så vi låter helt enkelt väljarna och röstmottagarna bedöma hur praktiska de nya skärmarna är och hur de känns, säger Bill Werngren.

Undersökningen kommer att gå till på så sätt att röstmottagarna kommer att fråga väljarna om vad de tyckte om de nya skärmarna.

– Det är ingen vetenskaplig undersökning. Vi är ute efter ett allmänt intryck, säger Bill Werngren.

Tar mindre plats
Tanken är att alla gamla gröna skärmar sedan ska bytas ut. Ytterligare en fördel med de nya, förutom att de förhindrar insyn, är att det är möjligt att fästa information på väggarna. Det kan till exempel vara instruktioner om hur röstningen går till. En annan fördel är att de är hopfällbara.

– Fyra nya skärmar tar lika mycket plats som en av de gamla när man transportera dem, säger Bill Werngren.