Elva brudpar vigs i Domkyrkan. Fredagen den 11 november 2011 är ett unikt datum – dagen som skrivs med sex ettor blir en folkfest längs den uppfräschade Kungsgatan i centrala Göteborg. Som kronan på verket ska elva brudpar gifta sig i Domkyrkan klockan elva minuter över elva.

Sedan augusti 2010 har drygt halva Kungsgatans sträckning – den mellan Harry Hjörnes plats och Ekelundsgatan – genomgått en länge efterlängtad uppfräschning. Förutom att markvärme installerats, och ny gatsten lagts, har gatan också försett med nya papperskorgar och cykelställ.

150 meter lång tårta
När den ”nya” Kungsgatan välkomnas blir det med besked på dagen som dateras med sex ettor – den 11 november 2011. Arrangörerna har laddat med ett digert program där det mest spektakulära är en över 600 meter lång tårta och ett gigantiskt bröllop.

– Ända från klockan tio på förmiddagen till klockan 19 blir det festligheter längs Kungsgatan, säger Marianne Sörling som är centrumutvecklare på Innerstaden Göteborg AB. Ett samarbete mellan Fastighetsägarna, Göteborgs köpmannaförbund och Göteborg Stad som tog sin början 2005.

Fyra bagerier bidrar med 150 meter tårta var till den 3 ton tunga och 600 meter långa tårta som kommer att sträcka sig ända från Harry Hjörnes plats till Ekelundsgatan. Ingredienser: 500 kilo sockersbottnar, 800 liter grädde, 800 kilo marsipan, 200 kilo hallonsylt och 600 kilo vaniljkräm – imponerande siffror som kan få vem som helst att känna sig lite däst.

Trolleri och levande skyltdockor
– Vi hoppas och tror att den ska räcka till 15 000 bitar, säger Marianne Sörling som vet att kommunalrådet Kia Andreasson skär upp första biten klockan 15.

Så dags har allehanda underhållning redan kommit igång med scenen utanför Domkyrkan som bas. Modevisning, trolleri och levande skyltdockor är några av programpunkterna. En helt ny bok om innerstaden ska också presenteras, författad av Lars O Carlsson. Klockan 17 inviger kommunstyrelsens ordförande, Anneli Hulthén, den nya Kungsgatan tillsammans med Fastighetsägarnas Magnus Ersman.

Och så var det då det här med det stora bröllopet.

– Det var faktiskt 300 par som anmälde sitt intresse, men efter gallring och intervjuer kom vi så småningom ner till elva seriösa par, säger Marianne Sörling.

Korsgatan står på tur
Tio präster har engagerats för att se till att allt går rätt och riktigt till. Egentligen skulle det varit elva, men två par vill gärna ha samma präst.De olika ceremonierna avvecklas parallellt för att spara tid – men allas svar på frågan ”tager du…” kommer att få sin egna stund med total uppmärksamhet.

I kyrkan har det reserverats 500 platser för allmänheten, men det kommer att krävas att man är ute i god tid för att få vara med om det unika bröllopet. Fredagens evenemang avrundas med att kommunalrådet Marina Johansson symboliskt tänder julbelysningen på Domkyrkoplan klockan 18.30 och en julkonsert i Domkyrkan – start klockan 19.

– Det här blir det största vi gjort, säger Marianne Sörling men vet redan nu att nya gator väntar på liknande uppfräschning. Först i tur står Korsgatan där arbetet börjar redan i januari. Under 2013 väntar sedan arbeten på Kyrkogatan och Drottninggatan runt NK.