Efter framgångsrika år i Stockholms tunnelbanor och skolor kommer nu Fryshusets projekt Lugna gatan även till Göteborg. Angeredsgymnasiet är först ut. Från 1 april och resten av terminen ska fyra skolvärdar finnas på skolan.

– De ska bli en länk mellan lärare och elev, men också mellan eleverna, säger Ferenc Boronkay, projektledare för Lugna gatan i Göteborg.

Hans förhoppning är att värdarnas närvaro ska leda till bättre stämning på skolorna, tryggare arbetsmiljö för eleverna och att de ska kunna hjälpa till att dra igång olika aktiviteter.

Skolvärdarna kommer från Angered, Bergsjön, Frölunda och Majorna, och har olika kulturella bakgrunder och religionstillhörigheter.

– Alla fyra är killar, men vi vill gärna ha in tjejer också. Idén bygger på att de kan prata med ungdomarna på en annan nivå och på ett annat sätt än till exempel lärare, säger Ferenc Boronkay.

Hoppas de blir förebilder

Kerstin Lidén är rektor på Angeredsgymnasiet, och hon håller med.

– Jag har märkt att det är svårt att nå fram och vara ett föredöme när man är vithårig och över 60 år, som jag, säger hon.

Hon hoppas att skolvärdarna ska bli goda förebilder och kunna fånga upp till exempel ungdomar som inte är på sina lektioner.

Även om kontraktet med Lugna gatan i det här första skedet bara sträcker sig terminen ut, är hennes förhoppning att det blir ett stadigvarande inslag i skolmiljön.

Kanske även på spårvagnar

De fyra skolvärdar som nu börjar har varit på en två månader lång utbildning i Stockholm, där de lärt sig lite av varje. Det har till exempel handlat om samarbetsövningar, hjärt-lungräddning, brandövningar och lite juridik.

I Stockholm är erfarenheterna goda och där arbetar ett 70-tal personer med Lugna gatan som inte bara finns på skolor, utan även i tunnelbanan och på bussar.

– Vi diskuterar just nu med Västtrafik om spårvagnsvärdar, så det kan bli mer även här, säger Ferenc Boronkay.

Han tycker att det är på tiden att det händer något som förbättrar stämningen i stan.

– Jag tycker den är dålig i Göteborg. Det är ingen som tar tag i problemen, det saknas resurser, vilket leder till att ungdomar kan ta över skolorna, säger han.

Han ser dock tecken på att något håller på att hända.

– United Sisters och Ung och trygg är två andra projekt med liknande innehåll och syfte som Lugna gatan. Jag hoppas vi kan bygga upp gemensamma nätverk och skapa en skönare stämning i Göteborg, säger Ferenc Boronkay.