Den 1 januari får Göteborg en ny stadsdelsorganisation, 20 stadsdelar blir tio. Det innebär i de flesta fall nya kontaktuppgifter, chefer och stadsdelskontor. Men grundtanken är att göteborgarna inte ska märka av omorganisationen särskilt mycket.

Från årsskiftet är stadsdelskartan omritad. Centrum och Lundby ser ut som förut, medan åtta av de nya stadsdelarna bildas av antingen två eller tre av de tidigare stadsdelarna. Till exempel blir Backa, Kärra-Rödbo och Tuve-Säve tillsammans stadsdelen Norra Hisingen.

Ska fungera som vanligt

På organisationsnivå är det minskade antalet stadsdelar en stor omställning som berör 32.000 anställda. Stadens invånare ska dock inte behöva märka någon större skillnad. Skola, äldreomsorg och andra verksamheter fortsätter precis som vanligt.

− Ambitionen är att alla ska uppleva att de får samma, förhoppningsvis goda, service som förut, säger Bengt Delang, som har lett arbetet med att utreda den nya stadsdelsindelningen.

Nya kontaktuppgifter i vissa fall

På sikt syftar förändringarna till ökad effektivitet som ska komma medborgarna till nytta genom bättre service, men det är processer som tar tid. Det som berör göteborgarna från årsskiftet handlar främst om att vissa kontaktuppgifter och adresser till stadsdelskontor kan vara nya.

− Dels har vi en stor nyrekrytering av chefer, dels en omställning av it-systemen, med till exempel nya e-postadresser. Det är en del nya telefonnummer, men när man ringer växeln ska de kunna hänvisa till rätt person eller organisation lika bra som tidigare, säger Bengt Delang.

Majorna-Linné blir störst

Störst, till antalet invånare räknat, blir den nya stadsdelen Majorna-Linné. Här bor 61.000 invånare. Ny stadsdelschef är Linda Eklöf, tidigare stadsdelschef i Kärra-Rödbo.

− Nu börjar vårt arbete med att snickra ihop den nya organisationen tillsammans med chefer, medarbetare, invånare och fackliga organisationer. Fördjupad dialog med invånarna ligger i vårt nya uppdrag och det har vi redan kommit igång med, säger hon.

Satsar på barnfamiljer

Högst på Linda Eklöfs lista över prioriteringar i den nya stadsdelen ligger förskolan.

− Hur blir vi en stadsdel där man bor bra med barn? Många barnfamiljer vill bo kvar i stan, så vi letar med ljus och lykta efter lokaler för förskoleverksamhet, säger Linda Eklöf.

64EE.jpg

Göteborgs tio nya stadsdelar.