Rådhuset har fått ny glans. Nu är det dags för politikerna att flytta tvärsöver torget – från Börsen till Asplunds världsberömda funkisbyggnad. I ett och ett halvt år har hantverkare och konservatorer arbetat med att färdigställa Göteborgs nya öppna och tillgängliga stadshus.

En intensiv arbetshelg återstår, in i det sista pågår arbete i huset. På måndag morgon delas nyckeltaggarna ut till kommunledningen.

– Halv åtta får de tillgång till sin nya arbetsplats, säger Gabriella Nässén, administrativ chef på stadsledningskontoret.

Den omfattande ombyggnationen har pågått sedan oktober 2012 till en kostnad av 135 miljoner kronor.

Hela huset har restaurerats
– Konservatorer har gått igenom alla ytskikt, lagat och återställt till ursprungligt skick. Det ska se ut som det gjorde när huset var nytt. Samtidigt har vi ökat tillgängligheten och anpassat lokalerna för att få in de arbetsplatser som behövs, säger Svante Thun, projektledare på Higab som äger och förvaltar byggnaden.
41F2.jpg

Den äldsta delen är från 1672, ritad av Nikodemus Tessin den äldre. Men det Gunnars Asplunds tillbyggnad från 1937 som är världsberömd. Den lockar arkitekturintresserade från hela världen som imponeras av ett funktionalistiskt allkonstverk där varje detalj är viktig – Asplund formgav allt från möbler till lampor, handtag och textilier. Besökaren möts av ljus, rymd och en interiör med många träslag och mjuka former.

Nu blir den arkitektoniskt genomtänka miljön en del av politikernas vardag. Fp och kd huserar på samma plan som stora hallen, moderaterna en trappa upp och majoritetspartierna ovanför. Allra längst upp, på vindsvåningen, håller administrationen till.

Möbleras med originalmöbler
– Det kommer röra sig mycket folk i byggnaden. Huset ska vara öppet och användas på olika sätt. Stora hallen lämpar sig både för utställningar och arrangemang vid visiter, säger Gabriella Nässén.

De publika ytorna i huset möbleras med originalmöbler som snyggats till. Ett par hundra stolar formgivna av Asplund har renoverats de senaste månaderna.
D2.jpg

– Det är fantastiska möbler, men inte helt lätta att jobba med. Asplund ställde höga krav. Många av möblerna är gjorda i böjträ och då underlättar det om de är tunna. Men Asplund ville ha tjocka möbler, säger Ulf Byström, konservator på SVK, Studio Västsvensk Konservering.

Kulturarv som används
Ett av rummen har återställts helt i originalskick. Det är den gamla tingssalen, det så kallade Asplundsrummet.

– Det kommer vara husets musei-sal som visas upp för besökare. Tanken är att den också ska kunna användas som konferenslokal, men det finns inte någon tillgång till modern teknik, säger Elaine Glanzén, enhetschef Stöd och service på Stadsledningskontoret.

I övrigt har rådhuset försetts med den tekniska utrustning som krävs. Man har dessutom dragit nya elledningar överallt och installerat nya ventilationsaggregat.

– Energimässigt har vi försökt tänka så hållbart som möjligt. Vi nådde upp till energiklassen brons, säger Elaine Glanzén.

Tillgängligt för alla
Båda byggnaderna är byggnadsminnesförklarade och skyddas därmed av lagen om kulturminnen. Något som ibland krockar med dagens krav.

540.jpg
– Ibland är det lite krångligt att bevara kulturarvet och samtidigt leva upp till reglerna för brandutrymning och tillgänglighet. Det kan vara en dörr som vi inte får göra något med, då får vi kompromissa. Varje ingrepp som gjorts har godkänts av länsstyrelsen, säger Svante Thun.

Den enskilt största åtgärden är att det numera finns en tillgänglig entré till höger om den vanliga. Där finns en hiss som gör det enkelt att komma in i byggnaden även för den som har barnvagn eller rullstol.

Öppet hus i april
Några större överraskningar har man inte stött på under ombyggnationen.

– I ett tidigt skede hittade vi material under ytskikt som innehöll tjära – det visste vi inte om. Men nu är hela huset sanerat från den typen av hälsovådligt material, säger Svante Thun.

För alla nyfikna göteborgare blir det öppet hus helgen 12-13 april, båda dagarna mellan 11 och 15.

45FE.jpg
Slutfinish. Så här dagarna före inflyttning pågår ett intensivt arbete för att få allt klart i tid.