Plats för 90 personer. Social resursförvaltnings akutboende Tillfället flyttar från Olskroken och får ett nytt namn. Nya tillfället på Victor Hasselblads gata i Högsbo invigs under tisdagen.

Bygget av Västlänken gör att akutboendet Tillfället flyttar från Colin Campbells Plats vid Olskroken till Victor Hasselblads gata i Högsbo industriområde. Samtidigt byter också boendet namn till Nya tillfället. Under tisdagen är det alltså invigning.

Färre i akut hemlöshet
2DEE.jpgNya tillfället har plats för 90 så kallade klienter och vänder sig till människor i akut hemlöshet. De första klienterna flyttar in successivt från och med 13 mars.

– Det känns bra med nya lokaler och boende som är ännu mer anpassat efter de behov som finns. Det är färre personer idag som lever i akut hemlöshet jämfört med några år tillbaka, men det är fortfarande ett allvarligt problem. Jag är själv ansvarig för två andra akutboenden för hemlösa och vi fyller de platserna vi har där. Men det är sällan vi behöver neka någon på grund av platsbrist. Vi kan ofta lösa plats relativt snart, säger Margita Johansson, enhetschef på Social resursförvaltning i Göteborgs Stad.

Nya tillfället har byggts på samma plats som ett tidigare akutboende. Här finns numera restaurang, konferensrum, gym och många utrymmen för social samvaro och som ska skapa möten.

Harmonisk miljö
Akutboendet är bemannat av personal dygnet runt och har fem avdelningar som är avgränsade från varandra. Varje avdelning har bland annat flera samtalsrum och kontor för personalen. Varje rum har säng, förvaring och egen toalett och dusch.

– Alla som bor på Nya tillfället får en kontaktperson och en anpassad plan för att hjälpa dem att hitta vägar ut ur hemlösheten. Vi säger internt att: ”med Nya tillfället skapar vi nya möjligheter” och vi vill få fram en harmonisk miljö för de som behöver det. De som kommer till oss behöver en trygg plats att landa på. Här ska de kunna tänka nya tankar.

Under tisdagens invigning blir det musikuppträdande, en tidigare hemlös klient kommer att prata om sina livserfarenheter och det blir också rundvandring med visning av den konst som har fått plats i huset.

– Det blir mingel med vår personal och alla de klienter som finns i våra olika boenden är välkomna att vara med.

1108.jpg