Skolmaten viktig fråga för Fawzia och Filip. Valet till Göteborgs ungdomsfullmäktige är klart och de invalda kan ladda för 2022. “Det känns jättebra, jag vill arbeta för bättre skolmat, säger Fawzia Kalefa-Osman om att bli invald för första gången.

Ungdomsfullmäktige i Göteborg består av 81 ledamöter och 20 ersättare.  De är de ungas röst i Göteborg och att vara med i ungdomsfullmäktige ger dem en chans att påverka. De som är med är mellan 12 och 17 år och de väljs för ett år.

Närmare 7500 unga röstade

Det var val till ungdomsfullmäktige under november för 2022 och nu är resultatet klart. Av 43 577 röstberättigade röstade 7458 ungdomar, det vill säga 17,11 procent.

Fawzia Kalefa-Osman går i åttan på Kvibergsskolan och är nyinvald ledamot i ungdomsfullmäktige.

En del har blivit invalda i ungdomsfullmäktige för första gången, som Fawzia Kalefa-Osman. Hon är 14 år, går i åttonde klass på Kvibergsskolan och representerar Nordost.

– Jag har hört talas om ungdomsfullmäktige, en i min klass är med sedan tidigare och jag tycker att det är bra att få framföra mina åsikter.

Hur känns det att ha blivit invald?

–  Det känns jättebra!

Vad vill du driva för frågor?

– Förbättrad skolmat.

Varför behövs det bättre skolmat?

– Det är många som inte äter, de tycker inte att maten är god. Man behöver äta för att orka studera, man blir trött om man inte äter. Då har man ingen energi. Jag tycker att eleverna ska få vara med och välja vad de vill äta.

Andra i ungdomsfullmäktige har varit med tidigare. Dit hör  Filip Gelkén som är 13 år,  går i sjunde klass på Fiskebäcksskolan och representerar Sydväst.

Filip Gelkén går i sjuan på Fiskebäcksskolan och har varit med i ungdomsfullmäktige tidigare. Nu är han invald igen.

– Jag tycker att jag får fram ett viktigt budskap och det är bra att träffa stadens politiker. Alla barn får inte fram sin åsikt, men jag vill ha min tid och lägga fram min åsikt., säger han om varför han kandiderade igen.

Hur känns det att ha blivit invald igen?

– Jag blev glad. Jag följde valet när det pågick, var inne och kollade hur jag låg till och hur jag fick ut mitt budskap.

Vad har du för budskap?

– Med bättre skollunch får vi bättre betyg.

Hur är skolmaten idag?

– Den är inte riktigt anpassad för barn nuförtiden. För 20 år sedan hade den varit perfekt för barn. Lärarna äter den gärna och tycker att den är bra. Men de är uppvuxna med den, det är inte vi.

Vad vill ni som är barn i dag ha för mat?

– Jag säger inte att det alltid ska vara pizza och hamburgare, men man kan titta på vad barn äter mest av i skolan. Det är rätter som korv stroganoff och köttbullar. Sedan ska man så klart också alltid testa något nytt och det kan vara soppa och fisk någon dag också.  Det finns ingen specifik rätt som jag hoppas ska försvinna, men koncept som allt-i-ett-pannor.  Man kan i alla fall dela upp innehållet i dem.

Ledamöterna och ersättarna ska gå en två dagar lång politikerutbildning för att förbereda sig för uppdraget. Nya ungdomsfullmäktige i Göteborg tillträder den 1 januari 2022. Första mötet stormötet är i februari.