Unga vill bland annat förändra skolan. Valet till Göteborgs ungdomsfullmäktige är klart och nu laddar de invalda inför 2021. ”Jättehäftigt att ungdomar faktiskt röstade på mig. Jag vill ta upp hur mobbning ska hanteras i skolorna”, säger Emma Svärd som representerar Västra Hisingen.
Ungdomsfullmäktige i Göteborg består 81 ledamöter och 20 ersättare från alla stadsdelar i Göteborg. Ungdomsfullmäktige är de ungas röst i Göteborg och att vara med där ger dem en möjlighet att påverka. De som är med är mellan 12 och 17 år och de väljs för ett år. I november var det val till ungdomsfullmäktige för 2021 och resultatet är nu klart. Av 42 716 röstberättigade ungdomar röstade 7525. Det innebär 17,62 procent.
Lät intressant
En del av de ungdomar som valdes in har varit med tidigare och för andra är det premiär i ungdomsfullmäktige. Emma Svärd är 13 år, går i sjuan på Trulsegårdsskolan, representerar Västra Hisingen och har valts in för första gången.
– Jag tyckte att det lät intressant och det kändes roligt att vi ungdomar också kan få vara med och bestämma lite i samhället, svarar hon på varför hon kandiderade.
Vad vill du jobba för?
– Under 2021 vill jag ta upp hur mobbning ska hanteras i skolorna. Även om det finns vuxna som försöker förhindra mobbning så finns det mobbning som många inte ser eller märker. Skolan ska vara en säker och trygg plats för alla.
En chans att förändra
Armin Aliabadi är 15 år, går i nian på Gärdsåsskolan och representerar Östra Göteborg. Han ställde upp i valet till ungdomsfullmäktige eftersom han såg det som en chans att förändra skolan.
– Det kändes bra att bli invald och det är roligt att kunna vara med och göra förändringar i Göteborg och i skolan där eleverna befinner sig. De ska ha en trygg skolgång och må bra i skolan.
Vad vill du jobba för under 2021?
– Mobbning, rasism och liknande ska inte finnas i skolan eftersom barn som blir mobbade inte vill gå i skolan. Jag vill också att skolmaten ska bli bättre för att vi elever behöver energi för att kunna klara av skolgången, så att vi inte blir trötta på lektionerna och stör andra. Jag vill också införa sovmorgon, vissa orkar inte börja klockan åtta, det räcker att börja 8.30 eller 8.40.