Rekryterar ideella stödpersoner. Göteborgs brottsofferjour, BOJ, har nystartat, efter att ha varit borta några år. Nu söker jouren 10-15 personer till ett viktigt uppdrag: att vara medmänniska. På torsdag kväll, 25 februari, är det öppet informationsmöte för intresserade.

– Vi är en ideell organisation som finns till för att ge brottsoffer, vittnen och anhöriga stöd i rättsprocessen, säger Jenny Fernström, samordnare på Göteborgs Brottsofferjour sedan i höstas.

– Nu håller vi på och rekryterar ideella stödpersoner, därför har vi tre öppna möten i vår lokal på Södra Allégatan 1 B inför en utbildning som startar i slutet av april. (Se fotnot!)

Den förra brottsofferjouren i Göteborg slets sönder av interna stridigheter och anklagelser om ekonomiskt fiffel för tre år sedan. Det slutade med att Göteborgsavdelningen uteslöts ur riksförbundet, som idag heter Brottsofferjouren Sverige.

Ny styrelse
En följd av uteslutningen var att Göteborgs Stads stödcentrum för unga brottsoffer även tagit sig an de äldre målgrupperna under de senaste åren.

17A8.jpg
Men nu finns alltså ett ideellt alternativ igen, sedan Göteborgs Brottsofferjour startade om förra året. Jouren har en helt ny styrelse och har fått stöd från Göteborgs Stad, drygt 600 000 kronor för 2015 och 2016.

– Ja, nu är det väl upp till bevis för oss, att vi kan komplettera kommunens verksamhet, säger Jenny Fernström.

– Vi är inte terapeuter eller kuratorer, utan vår filosofi är att vara vanliga medmänniskor som ändå kan en hel del om rättsprocesser.

Grundutbildning
– Alla hos oss måste gå en grundutbildning för att få vara stödjare. Vi kan vara någon att bara prata med, men vi kan också hjälpa till med praktiska frågor kring skadestånd och försäkringsbolag och inte minst förklara vad som kommer att hända under rättsprocessen.

– Vi är ingen myndighet, vi är kostnadsfria och vi har skrivit under ett tystnadslöfte. Men vår utgångspunkt är ett medmänskligt stöd. För den som behöver mer än så, hänvisar vi vidare till kuratorer och psykologer, säger Jenny Fernström.

En poäng är att brottsofferjouren är en helt fristående, ideell organisation.

– Vår verksamhet bygger på att personer ger oss sin tid för att de har ett stort intresse av att hjälpa andra. Och det kan vara viktigt för ett brottsoffer att själv kunna välja om man vill ha stöd av en kommunal eller en ideell verksamhet, säger Jenny Fernström.

Flera språk
Hon hoppas nu locka stödpersoner som är flerspråkiga. Men det är inte vem som helst som kan bli stödperson.

– Den som lämnar in en intresseanmälan intervjuas och bedöms av två personer, för att kunna känna av ordentligt. Det här är en känslig verksamhet.

Grundutbildningen är alltså på 30 timmar och följs sedan av praktik och studiebesök på tingsrätten. Sedan blir man bedömd och förhoppningsvis godkänd.

– Stödperson är inget man blir per automatik, om man bara ”går kursen”. Vi är väldigt, väldigt noga med vilka vi tar in, säger Jenny Fernström.

Brottsofferjouren når du på 0709-705050.