Fler får möjlighet till stöd och habilitering. Tjugo nya och fräscha lägenheter på Rävebergsvägen i Angered har nu ersatt ett tidigare alternativt boende i Aröd. En flytt med bara fördelar för de utsatta kvinnor och män som lider av psykisk funktionsnedsättning och har ett pågående missbruk.

– Vi är jättenöjda, det måste vara det finaste av Göteborgs Stads alla boendeverksamheter, säger en påtagligt nöjd Carl-Johan Bexell, gruppchef för den precis i dagarna nyöppnade stöd- och habiliteringsboendet Rävebergsvägen i Angered.

Flytten gick från Aröd, där de gamla och slitna lokalerna till och med saknade permanent bygglov, så skillnaden är enorm.

– Här finns alltifrån moderna kök och badrum med senaste standard till trygga larm och pålitlig brandsäkerhet, så det känns väldigt bra. Dessutom är det ju tjugo lägenheter mot tidigare tolv, och eftersom behovet är stort så kommer vi snart att ha fyllt ut de åtta nya boenden som vi nu kan erbjuda, säger Carl-Johan Bexell.

Tränar upp egen boendeförmåga
Boendet vänder sig till kvinnor och män som är 18 år och uppåt och som har en psykisk funktionsnedsättning i kombination med pågående missbruk. En utsatt målgrupp som ofta kommer hit från olika typer av akutboenden, anstalter eller hemlöshet.

– Vårt mål är att ge ett alternativ till den som behöver tid att stabilisera sin livssituation. Tillsammans tränar vi upp hans eller hennes boendeförmåga, vilket innebär att vårda sig själv och sin lägenhet, att undvika att störa grannar och att på sikt själv kunna sköta sina hyresinbetalningar.

Stannar månader eller år
I boendet ingår frukost, lagad lunch och kvällsmål, men också kontaktmannaskap och stödjande insatser som utgår från den enskildes förmåga. Tillsammans med socialsekreterare upprättas en individuell genomförandeplan som involverar alltifrån psykiatri och beroendevård till meningsfull sysselsättning och stimulerande aktiviteter.

– Behoven skiljer sig väldigt mycket åt och därmed också det individuellt anpassade stödet, och hur länge man stannar. Somliga bor bara här ett par månader medan andra behöver stanna i flera år, säger Carl-Johan Bexell.

4918_2.jpg