För utsatta EU-migranter och papperslösa. I höst öppnar ett nytt akutboende på Lindholmen med cirka 40 platser. Härbärget är till för dem som faller utanför det generella trygghetssystemet och kommer även erbjuda ett viss socialt stöd.

47C6.jpg
På onsdagen beslutade social resursnämnd att ett tidigare HVB-hem ska bli natthärbärge för EU-migranter och papperslösa. Lokalerna med plats för ungefär 40 personer har även möjlighet att göra om två större rum till enkla sovsalar vid kalla vinternätter.

‒ Det ska ersätta de nattöppna kyrkorna och erbjuda möjlighet till vila och värme, säger Ragnhild Ekelund, samordnare för insatser för EU-migranter på social resursförvaltning.

Natthärbärget vänder sig till de mest utsatta som inte har tillgång till det generella trygghetssystemet och inte kan få hjälp någon annanstans. Främst handlar det om utsatta EU-medborgare och papperslösa.

Göteborgs Räddningsmission ska sköta verksamheten som ingår i social resursnämnds samarbete inom idéburet offentligt partnerskap.

Ibland behövs fakta
Härbärget kommer att ha öppet mellan 19 och 10 och erbjuda en sovplats för natten, möjlighet att tvätta och duscha och en liten frukost. Även ett visst socialt stöd kommer att finnas.

‒ Det handlar om slussa vidare till rätt ställe och skapa länkar till andra verksamheter.

Men också om att erbjuda saklig information och stöd.

‒ Så att individen kan ta ett riktigt beslut om vilken väg att gå i detta fattiga Europa som vi faktiskt har, säger Ragnhild Ekelund.