Bergsjöns stadsdelsförvaltning blir först med att göra sina inköp via stadens nya webbaserade beställningssystem. Systemet effektiviserar inköpen av varor och tjänster rejält. Om alla förvaltningar och bolag använder den nya tekniken fullt ut kan kostnaderna sänkas med 100 miljoner kronor.

Sedan årsskiftet har Göteborgs Stad ett nytt system som hanterar avtal och beställningar. Det kallas för Winst, webbaserat inköpsstöd. Tanken är att det ska underlätta för dem som beställer varor och tjänster – och samtidigt sänka kostnaderna. En av skillnaderna från tidigare system är att Winst finns ute på internet.

– Där finns alla stadens ramavtal samlade. Det är öppet för alla att gå in och titta på avtal och söka produkter, säger Annelie Gärdmark, informatör på Upphandlingsbolaget.

Märkta med ”tummen-upp”

En av fördelarna är att det är möjligt att söka på produktnivå i systemet. Det är också lättare att hitta de produkter som har de mest fördelaktiga priserna.

– De varor som vi har mest fördelaktiga priser på är märkta med ”tummen-upp”. Genom att välja dem kan vi sänka kostnaderna ordentligt – bara när det gäller kontorsmaterial handlar det om 17 miljoner per år, säger Annelie Gärdmark.

Ytterligare en fördel är att alla typer av beställningar kan göras via Winst.

– Både mjölk, advokattjänster och kontorspärmar. Ofta administreras olika sorters beställningar av samma person.

Möjlighet till e-handel i framtiden

Leverantörerna kommer successivt att anslutas till e-handel i systemet och på sikt ska det mesta gå att beställa elektroniskt. Och det är just möjligheten till e-handel som gör Winst till ett system för framtiden.

– Det underlättar inköpen väldigt mycket, säger Annelie Gärdmark.

Bergsjön först ut

Först ut att göra elektroniska beställningar är Bergsjöns stadsdelsförvaltning. Hur lång tid det dröjer innan samtliga bolag och förvaltningar är anslutna är svårt att säga.

– Vi kommer att låta organisationerna växa in i sin egen takt. Det är helt gratis att ansluta sig, men det kostar tid i form av eget arbete, säger Annelie Gärdmark.

För att stadens inköpsansvariga snabbt ska komma i gång med Winst har Upphandlingsbolaget tagit fram interaktiva utbildningar. I utbildningen ”Avtal- och produktsök” kan man lära sig att hitta bland ramavtalen och göra träffsäkra sökningar i produktlistorna. Dessutom finns interaktiva utbildningar i konsten att beställa elektroniskt.