Även yngre är välkomna. Premiärloppet och Finalloppet är två traditionstyngda motionslopp i Skatåsterrängen. På lördag (4 maj) tillkommer ännu ett – Seniorloppet, för 65-plussare i Örgryte-Härlanda.

– Det här är första gången vi arrangerar loppet, och jag tror inte att det finns något liknande i resten av Göteborg, säger Sara Jerez, folkhälsosamordnare i Örgryte-Härlanda.

Ett 80-tal seniorer har anmält sig till det 2,5 km långa loppet. Många av dem är par. Alla får en nummerlapp, men någon tidtagning blir det inte.

Priser till alla
– Det viktigaste är att det inte är tävling, utan ett sätt att komma igång och röra på sig – och ha kul medan man rör på sig. Var och en får avgöra om man vill springa, promenera lugnt eller gå med stavar, säger Sara Jerez.

Vid målet får alla deltagare en påse med produkter skänkta av loppets sponsorer. Och i startavgiften på 50 kr ingår ett gratis träningstillfälle vid Skatås motionscentrum.

– Det blir alltså priser till alla och ett lotteri på nummerlapparna, med matkassar från Ica i prispotten. Och så bjuder vi på musikunderhållning och korvgrillning, så vi hoppas att det ska bli en liten folkfest, säger Sara Jerez.

Även yngre än 65
Någon egentlig minimiålder har inte satts upp.

– Vi vänder oss till seniorer, alltså 60 – 65-plussare. Men jag vet att det var några yngre som anmälde sig och vi har välkomnat dem också, säger Sara Jerez.

Seniorloppet arrangeras av Örgryte-Härlandas förebyggandeenhet, tillsammans med bouleklubben Seniorerna, vars medlemmar kommer att hjälpa till som funktionärer.