800 tjänstemän går utbildning. Drogen spice sprider sig bland unga i Göteborg. Den är förrädisk av flera skäl – drogen ger större skador än cannabis, kan inte upptäckas med urinprov och förändras hela tiden i takt med att substanserna förbjuds. Tisdag 27 maj arrangeras en utbildningsdag om spice för personal som möter unga inom socialtjänst, sjukvård, skola och fritid.

”Våra produkter är utformade för att ge dig den där speciella atmosfären, för speciella människor vid speciella tillfällen.” Det utlovar en av de sajter som säljer så kallade ”forskningskemikalier”.

Petro Lindeman, sektionsledare för avdelning 306 vid Östra sjukhuset, ser i sin vardag en annan bild av kemikaliernas effekter.

– Det kan också ge psykotiska inslag – en del blir paranoida och tror att alla är ute efter dem, andra berättar att de har konstiga tankar.

Drogen påverkar också kroppen rent fysiskt.

– Det kan göra ont i bröstet och en del beskriver det som att det bränner i hjärnan. Det är vanligt att man får svamp på olika ställen på kroppen och många har grådassig hy. Man ser helt enkelt att kroppen får jobba hårt för att få bort gifterna.

Lättåtkomligt och svårkontrollerat
Spice skapar ett rus liknande det från marijuana och hasch. Skillnaden är drogen går att tillverka själv, utifrån ingredienser som går att köpa via nätet. I den finstilta texten på en av sajterna står att ”forskningskemikalierna inte är avsedda för mänsklig konsumtion”. Men kemikalieblandningarnas fantasifulla namn och färgglada förpackningar tyder på något helt annat.

I en undersökning om drogvanor som gjordes bland ungdomar i Göteborg 2013 svarade var tjugonde elev i årskurs 9 och var tionde elev i årskurs två på gymnasiet att de har använt spice. Under den senaste tiden har också flera Göteborgsungdomar förgiftats efter att ha använt spice. Därför anordnar social resursförvaltning en utbildningsdag för personal som möter ungdomar.

– När vi möter ungdomar som använder den här drogen så ska vi helst ha mer kunskap än de själva har, för att kunna bemöta dem, säger Lena Ernst Lagergren.

Ständigt nya substanser
Petro Lindeman är en av dem som föreläser på utbildningsdagen. Han konstaterar att en av de svåra sakerna med spice är att tillverkarna hela tiden förändrar kemikalierna som ett sätt att komma undan lagstiftningen. Det gör också att det är svårt att upptäcka substanserna genom urinprover, eftersom man inte vet vad man ska leta efter.

– Därmed krävs att man är mer alert i sin observation av hur ungdomen förändrar sig och beter sig, säger Petro Lindeman.

De typiska tecknen på att någon använt spice liknar cannabis: Personen blir ofta rödögd, torr i munnen och inåtvänd.
Avdelning 306 erbjuder avgiftning och abstinensbehandling för ungdomar mellan 16-21 år som missbrukar alkohol och narkotika. I samband med att ungdomarna skrivs in brukar de svara på frågor om sin droganvändning. Sedan spice lades till som ett eget alternativ i början av året har cirka 20 procent angett det som sin huvuddrog, medan 40 procent säger sig använda mest cannabis.

– Det är en dramatisk indikation på en förändrad drogbild, säger Petro Lindeman.

Utbildningsdagen kommer att filmas och kunna ses via nätet på länken nedan.