1600-talet möter världsberömd funkis. Ombyggnaden är äntligen klar och politikerna har flyttat in – nu återstår det bara för göteborgarna att få se vad som egentligen har hänt där bakom presenningarna under ett och ett halvt års byggande. Till helgen 12 och 13 april är det öppet hus i de världsberömda funkislokalerna på Gustaf Adolfs torg.

Det är bara en knapp månad sedan som stadens politiska församling flyttade in i kontorsdelen i den äldre delen av Rådhuset, som är från 1672. Den andra delen, den så kallade Asplundska tillbyggnaden som var färdig 1937, består av allmänna utrymmen och sammanträdesrum.

Rådhuset har genomgått en omfattande ombyggnad för att anpassas efter den nuvarande verksamheten. Vissa delar har blivit renoverade och återställda till mer eller mindre ursprungligt skick medan andra, mer tåliga delar, har byggts om och nya rumsbildningar och arbetsmiljöer skapats. Ett rum i Asplunds tillbyggnad har bevarats helt intakt med originalinredning och allt.

Klockan 11 till 15 båda dagarna
Under öppet hus är två våningar i den allmänna delen öppna för allmänheten att ströva runt på. En utställning förklarar byggnadens historia och för den som undrar över den senaste renoveringen finns bland andra arkitekten och representanter från byggarna på plats, liksom politiker och tjänstemän som numera har den legendariska byggnaden som sin dagliga arbetsplats.

Öppet hus i Rådhuset äger rum lördagen 12 april och söndagen 13 april, klockan 11 till 15 båda dagarna.