Ordnar temavecka för seniorer. Angelica, 73, har nyligen kommit ut som transperson efter nästan ett helt liv som ”en vanlig, gift man”. Angelica är en av människorna som framträder när Örgryte-Härlanda för första gången ordnar temavecka om HBTQ för stadsdelens äldre.

– Vi har ingen aning om hur det här kommer att falla ut, men vi måste våga pröva, säger Sara Jerez som arbetar på stadsdelens förebyggande enhet för seniorer.

”Människor emellan” heter temaveckan som har programpunkter både på kulturhuset Kåken och de två äldreboendena Dicksons Hus och Björkekärrshus måndag 28 maj – fredag 1 juni.

Öppet för alla
Temaveckan är en del i den stora HBTQ-festivalen i Göteborg den 30 maj till 3 juni, ett arrangemang som många av stadsdelens seniorer normalt inte kommer i kontakt med.

– Vi vill lyfta in viktiga händelser i omvärlden till våra seniorer. HBTQ-festivalen är en sådan aktuell fråga som vi vill göra tillgänglig, säger Sara Jerez.

– Om man inte kan komma ut och ta del av festivalen, ska man ändå kunna reflektera, föra en dialog och kanske få mer kunskap och förståelse. Det är därför vi har lagt det på två äldreboenden, men det är öppet för alla seniorer. Alla kan vara med.

För dem som missar temaveckan finns ett arbetsmaterial som personalen kan använda för att upp frågan i de återkommande träffpunkterna.

Ett liv i garderoben
– Under själva temaveckan ska vi integrera arbetet i träffpunktsverksamheterna, så att de som inte har möjlighet att ta del av programpunkterna ges möjlighet till reflektion och dialog, säger Sara Jerez.

Temaveckan vänder sig alltså inte speciellt till HBTQ-personer i stadsdelen, utan till alla seniorer.

– Men säkert finns här en del som levt i tysthet om sin läggning hela livet. Och många som har barn och barnbarn som är hbtq-personer säger Sara Jerez.

Veckans program har tagits fram i samarbete med lokala pensionärsrådet. HBT-seniorerna, ett nätverk inom RFSL i Göteborg kommer att delta. Två av HBTt-seniorerna kommer att framträda och tala om dåtid, nutid och framtid utifrån sina egna erfarenheter. Berit Larsson, fil dr i genusvetenskap, ska leda ett samtal om manligt, kvinnigt och mänskligt.

Gretchen sjunger schlagers
Veckan bjuder också på afternoon tea, grillträff, dans till levande musik och visning av filmen ”Patrik 1,5”. På fredag eftermiddag avslutas veckan med att en av Sveriges mest kända dragartister, Gretchen, sjunger klassiska schlagers från 60-talet och framåt.