Utländska följen av oseriösa hantverkare som bosätter sig på kommunens parkeringsplatser orsakar stora miljömässiga och ekonomiska problem för kommunen. Dessutom lurar de många kunder som ofta känner sig alltför blåsta för att ens våga anmäla dem.

Nu samlas en rad myndigheter för att försöka komma åt problemet. Sommaren 2007 förvandlades bland annat parkeringsplatsen vid Askimsbadet till en gravt förorenad campingplats, när ett 20-tal husvagnar med mellan 30 och 50 boende slog sig ner.

Två månader senare försvann de plötsligt och lämnade enorma högar av hushållssopor, miljöfarligt byggavfall och skrotbilar efter sig. Det tog en lastbil tre dagar och kostade kommunen 60.000 kronor att röja upp och sanera området.

Nationellt problem
Liknande scener utspelade sig bland annat vid Lillebybadet och i Torslanda, för att bara nämna några ställen i Göteborg. I kranskommunerna, liksom i övriga landet, finns samma problem.

– Sedan någon vecka har vi sett att husvagnarna börjat återvända till Askimsbadet och nu vill vi ta i med samlade krafter för att komma åt problemet, säger Thomas Hammarlund på miljöförvaltningen.

Tillsammans med bland andra park- och naturförvaltningen, Polisen, Skatteverket och Konsument Göteborg ska man försöka angripa bekymret från flera håll.

Svårt att lagföra
3128.jpg
– Problemet för vår del vad gäller nedskräpningen är att vi inte kan lagföra kollektivet, utan måste kunna bevisa vilken individ det är som har slängt vad. Det är väldigt svårt, säger Sonny Johansson från Mölndalspolisen.

Eftersom fordonen, alltifrån personbilar och husvagnar till stora lastbilar och andra arbetsfordon, oftast står parkerade på offentliga platser, som Askimsbadets parkering, tar det av formella skäl också lång tid innan polisen har rätt att forsla bort fordonen.

– Om de ställer sig på privat mark är det lättare, då man kan anmäla dem för egenmäktigt förfarande eller olaga intrång, säger Sonny Johansson.

Många chansar på låga priser
Personerna som bor i husvagnarna och använder fordonen kommer ofta från Irland, England eller Polen och kallar sig åtminstone för hantverkare. Ofta erbjuder de tjänster som asfaltläggning och plattsättning till priser som lockar allt för många att chansa på att anlita dem.

– Det är inte så många som klagar på dem hos oss, folk är medvetna om att de chansat och förbannar i det tysta att man blivit blåst. Istället får man anlita en seriös hantverkare efteråt som ställer allt till rätta. Hade man gjort det från början hade man sparat mycket pengar och dessutom haft tre års reklamationsrätt på det utförda arbetet, säger Tomas Borgenstrand på Konsument Göteborg.

Hot och bedrägerier
På hus- och trädgårdssidor på internet finns det däremot många drabbade som berättar om sina erfarenheter av exempelvis irländska asfaltsläggare.

– Många upplever att de blivit mer eller mindre hotade och tvingade att anlita dem, det räcker att man sagt att man vill fundera på erbjudandet så har de varit där nästa dag och brutit upp den gamla asfalten och lagt ny och krävt betalt, säger Veronica Rosén på Skatteverket.

Det verkar också vara vanligt att hantverkarna kräver betalning i förskott för att sedan bara försvinna med pengarna. Andra uppger att de faktiskt är nöjda med det utförda arbetet.

Privatperson blir arbetsgivare
– Men det är ofta precis när det är nygjort, när den nylagda asfalten glänser och ser jämn och fin ut. Ett år senare visar det sig att underarbetet är långt ifrån fackmannamässigt utfört, säger Veronica Rosén, som också varnar för följderna av att anlita företag utan F-skattsedel, vilket dessa personer inte har.

– Då blir man som privatperson betraktad som arbetsgivare och ska bland annat betala sociala avgifter och preliminärskatt. Ibland viftar de med något som liknar en F-skattsedel, men det är i regel en falsk kopia. Kolla alltid upp den du anlitar och tipsa skattemyndigheten om du stöter på ett oseriöst företag, säger Veronica Rosén.

4622