Från planförslag till färdigt hus. Med hjälp av en ny e-tjänst är det möjligt att följa pågående plan- och byggprojekt i Göteborgs Stad genom hela processen. Än så länge innehåller tjänsten ett 80-tal byggprojekt. Senast i september ska alla pågående projekt finnas med.

En första etapp av den nya e-tjänsten ”Aktuella plan- och byggprojekt” finns nu ute på webben. Efter sommaren tillkommer både fler projekt och nya funktioner. Men redan i dag går det att följa några av de mest uppmärksammade projekten i Göteborg.

− Tidigare låg viss information hos stadsbyggnadskontoret och annan hos fastighetskontoret. Den nya e-tjänsten pusslar ihop alla bitar och ger en kontinuitet som underlättar om man vill följa ett projekt från ax till limpa, säger Anna Thalenius, som är en av projektledarna.

250 projekt pågår samtidigt

3FFC_2.jpg
Det hela är pedagogiskt uppbyggt så att det ska vara lätt att förstå var i processen projektet just nu befinner sig.

Tanken är att medborgarna själva ska kunna hitta svar på olika frågor som kan dyka upp i samband med nya plan- och byggprojekt.

− I dag tar handläggarna emot mängder av telefonsamtal om de ungefär 250 projekt som pågår samtidigt. Vi hoppas att tjänsten kommer att frigöra tid för dem, säger Anna Thalenius.

Intressant för den som vill flytta

Flera av samtalen handlar om vad som är på gång i ett område man planerar att flytta till.

− Bostadskonsumenterna är en av våra målgrupper. Kanske vill man byta bostad och vill veta var det byggs nya lägenheter eller villor, säger Mona Lödemel, som också är projektledare.

Möjlig prenumeration på projekt

En annan målgrupp är de som på olika sätt berörs av pågående projekt, till exempel de som bor i närheten. En del i tjänsten är därför att kunna lämna sina synpunkter direkt via nätet.

− I höst kommer man även att kunna prenumerera på tjänsten. Det innebär att du kan hålla dig konstant uppdaterad om ett projekt som intresserar dig, säger Anna Thalenius.

Anpassad även för politiker och forskare

Men även för andra grupper i samhället kan tjänsten vara användbar.

− Den vanliga göteborgaren är vår huvudsakliga målgrupp, men vi har också täckt in många andra målgruppers behov, som till exempel media, politiker, forskare och studenter, säger Mona Lödemel.

Flera funktioner i höst

I höst går tjänsten in sin andra etapp. Några av de planer som finns är att kunna visa överflygningsfilmer från olika områden, lägga till markområden som är aktuella för markanvisning samt mer avancerade kartfunktioner.

66B6.jpg

Klicka på länken nedan för att komma till stadsbyggnadskontorets nya e-tjänst för plan- och byggprojekt.