Örgryte-Härlanda deltar i internationellt initiativ. I nästa vecka får flera arbetsplatser i Göteborg besök av personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Stadsdelen Örgryte-Härlanda är först i Göteborg med att delta i den internationella i satsningen Jobbskuggning. Syftet är att bidra till mångfald och motverka fördomar.

‒ I år skulle jag vilja vara på ett glasskafé. Inte för att jag gillar glass, jag äter inte sötsaker. Men jag är bra på att arbeta med mina händer och älskar färger, säger Pernilla Lindberg som ska jobbskugga och varit med och lämnat önskemål på arbetsplats.

Pernilla är 23 år, har en lätt utvecklingsstörning och autism. Tillsammans med andra personer med funktionsnedsättning får hon under vecka 17 möjlighet att följa en anställd på dess arbetsplats under en dag.

Pernilla på kafe
Jobbskuggning är ett internationellt initiativ som genomförs samtidigt på olika arbetsplatser i Europa. I Sverige samordnas satsningen genom Svenska föreningen för supported employment, SFSE, och förra året blev stadsdelen Härlanda-Örgryte först i Göterborg att delta i arrangemanget. Den 23–27 april är det dags igen.

‒ Det var väldigt lyckat förra året. För alla parter, säger Eivor Gustafsson som är arbetsterapeut på Arbetsfokus i stadsdelen Örgryte-Härlanda och den som handleder Pernilla.

Vill skapa möten
Stadsdelen har valt att låta personer med intellektuella funktionsnedsättningar delta i projektet. Förhoppningen är kunna skapa goda möten mellan människor. I förläggningen är syftet med jobbskuggning att bidra till mångfald och motverka fördomar.

‒ Det är ett sätt att visa att alla har möjlighet att delta i arbetslivet med rätt stöd. Men också att skapa kontakter och inte minst – glädje, säger Eivor.

Pernilla håller med sin arbetsterapeut om det sista. Hon tycker förra årets jobbskuggning på ett bageri var rolig.

‒ Jag tittade mycket på bakprogram på tv:n då och gillar att baka. Under jobbskuggning minns jag att vi bakade bröd som skulle bli rekvisita i en Astrid Lindgren-film.

Eivor berättar att jobbskuggningen i första hand handlar om att personerna ska få en inblick i arbetsplatser som de inte kommer i kontakt med annars.

‒ Det får gärna vara arbetsplatser som vi kallar ”high profile”, alltså jobb som man kanske vet att man inte skulle klara av men genom jobbskuggningen får man en chans att komma ut och uppleva en spännande miljö.

Varierade arbetsplatser
De arbetsplatser som deltar i projektet i år är allt från en pizzeria till en brandstation och en teater.

Pernilla som vanligtvis arbetstränar på Elite Park Avenue hotel och är med i paralandslaget i simning väntar som bäst på besked om hon kommer få vara på ett glasskafé.

‒ Jag hoppas på att få spritsa glasstårtor, säger hon.

‒ Ja, du är ju så bra på det där pilliga, säger Eivor och hänvisar till ett fint flätat armband på Pernillas handled.

Pernilla nickar och säger:

‒ Jo, det har jag ju gjort själv. Men egentligen skulle jag nog passa som servitris. Fast det är svårt att veta. Jag får helt enkelt prova mig fram.