Att man ska minst 20 år för att få handla på Systembolaget känner det flesta till, liksom att det är förbjudet att sälja alkohol till minderåriga på krogen. Men det kan vara bra att känna till reglerna – och påföljden – när det gäller försäljning av folköl och tobak. En som vet råd i den frågan är Pernilla Gustavsson, som arbetar med tillsyn av just folköl och tobak i centrum.
18 år är åldersgränsen som gäller för inköp av folköl och tobak. Sedan juli 2001 är det lag på att anmäla försäljning av folköl och tobak. Bara i stadsdelen Centrum finns närmare 200 butiker och serveringar som anmält försäljning och det är Pernillas uppgift att besöka dem alla.
Vill vara ett stöd
I praktiken blir det fler besök, eftersom hon ofta hittar ställen som säljer tobak och folköl utan att ha anmält det. Hittills i år har hon hunnit med ett sjuttiotal besök.
– Jag kontrollerar till exempel att de som säljer folköl har ett brett sortiment av matvaror som lagen föreskriver, berättar Pernilla. Men mest går besöket ut på att informera.
– Det handlar inte om att sätta dit handlare, utan att vara ett stöd. Om det finns misstanke att någon är under 25 år bör man kolla legitimation. Känner man till alkohollagen kan det vara lättare att säga nej.
De flesta är positiva
Det kan hända att mottagandet inte alltid är så hjärtligt, men de flesta handlare är positiva. Martin Larsson, som arbetar på bensinstation, är en av dem.
– Tillsynsbesöken är väldigt bra, säger Martin. De är en påminnelse om vad som gäller. Det finns för många som säljer till ungdomar.
Olika försäljningsställen har olika rutiner och vissa har kanske inga alls.
– Det kanske inte verkar så farligt att sälja cigaretter och öl, men faktum är att man riskerar böter eller fängelse i upp till sex månader, säger Pernilla. Det gäller även om man säljer av misstag.
En folköl = en snaps
Det är viktigt att nå ut till butiks och serveringspersonal. Men lika viktigt är att nå ut till ungdomarna och deras föräldrar. Därför är samarbetet med lärare och fritidsledare betydelsefullt.
Folköl är idag den vanligaste berusningsdrycken hos ungdomar och man kanske inte tänker på att en enda burk faktiskt innehåller lika mycket alkohol som 4 cl 40- procentig starksprit. Någonstans får ungdomarna tag i den.
– Det är ju ungdomarna själva som bäst vet var de kan få tag alkohol. Och de som jobbar med ungdomar känner dem bäst, säger Pernilla.
– Ett bra förebyggande arbete kan bespara många problem i framtiden. Det känns extra viktigt att informera inför skolavslutning och sommarlov då det festas mer än vanligt.
Fotnot:
Den som har tips och idéer om butiker och serveringar i Centrum kan höra av sig till Pernilla Gustavsson, tel 365 73 69, e-post: pernilla.gustavsson@centrum.goteborg.se