Programchef och konstnärlig ledare på plats. Med tre år kvar till Göteborgs 400-årsjubileum intensifierar Göteborg & Co planeringen av programmet för själva jubileumsåret 2021. Därför förstärks nu organisationen med Anki Sande som programchef och Mia Samuelsson som konstnärlig ledare.

– Det här är naturligtvis jätteroligt och en helt unik möjlighet. Jag känner mig glad och hedrad och det ska bli superspännande att sätta tänderna i det här, säger Anki Sande, som sedan 2011 varit chef för evenemangsproduktion på Göteborg & Co.

Volvo ocean race nästa milstolpe
Arbetet inför jubileumsåret drogs igång redan 2009, då Göteborg & Co fick uppdraget från kommunstyrelsen att planera, leda och samordna arbetet.

– Det har länge funnits inlagt i planen att vi från och med 2018 ska dra igång programarbetet för själva jubileumsåret, så vi ligger helt i fas, säger projektchef Therese Brusberg.

– Nu har vi tre år kvar att förbereda vad som ska hända under 2021. Därför kommer jag och Mia Samuelsson, som har över 15 års erfarenheter av att skapa spektakulära firanden i stadsrummet, in och förstärker gänget. Det här är ju ett gigantiskt arbete och det har gjorts väldigt mycket redan, så för mig kommer den första tiden främst handla om att sätta sig in i allt som är på gång, säger Anki Sande.

Nästa milstolpe för jubileumsarbetet blir i samband med Volvo Ocean Race, som når Göteborg 14-21 juni.

Ung referensgrupp med i planeringsarbetet
– Då bjuder vi in hela världen hit till oss och bejakar också att hela världen redan finns här i Göteborg. Det internationella arbetet sätter tonen för det fortsatta jubileumsarbetet. Ambitionen är att allt som görs på vägen ska lämna bestående avtryck, vilket har varit tanken från början.

– Under flera år har vi utvecklat göteborgarnas egna idéer för vad de vill ska göras med vår stad och nu börjar det gå från idé till verklighet. Ett bra exempel är jubileumsparken med badet. Nu växlar vi dessutom upp och involverar hela staden och sätter större fokus på själva jubileumsåret, säger Therese Brusberg.

En viktig del av arbetet handlar också om att föra olika delar av Göteborg närmare varandra.

– I jubileumsarbetet möts vi i många nya konstellationer som i sin tur leder till ökad dialog och samverkan. Göteborg & Co har bland annat en ung referensgrupp som finns med i planeringen och en av deltagarna sammanfattade det så bra när hon sade: ”det händer stora saker när människor möts”. Det är precis vad det handlar om, säger Therese Brusberg.