Kampanjen 72 timmar vill höja vår krisberedskap. Klarar du dig några dagar när det oförutsedda händer? Har du det nödvändigaste hemma? Vatten, mat, värme? Kampanjen 72 timmar uppmanar alla göteborgare att plocka ihop en krislåda. För säkerhets skull.

När stormen Simone drog in över södra Sverige i oktober 2013 utsattes landets trafik- och kommunikationer för svåra prövningar. I Göteborgsområdet förlorade södra skärgården dessutom sin elförsörjning.

Det är för att medborgarna ska stå väl rustade i händelse av en liknande krissituation som stadsledningskontoret och dess enhet för samhällsskydd och beredskap nu genomför kampanjen 72 timmar.

Klara tre dygn med krislådan
– Förhoppningsvis får vi aldrig veta om det här var bra eller inte – det vill säga: vi slipper att utsätta vår krisberedskap för en prövning – men det är bättre att tänka efter före, säger Karin Eriksson som är chef för enheten för samhällsskydd och beredskap.
6122.jpg

Kampanjen 72 timmar inleds måndagen 6 oktober och pågår i två veckor. På totalt 25 bibliotek och medborgarkontor runt om i staden presenteras närmare information om vad vi alla kan göra för att förbereda oss inför en eventuell krissituation.

Vidare lanseras ny uppdaterad information via Göteborg Stads hemsida och under kampanjens andra vecka hoppas man också möta göteborgarna vid sin monter i Nordstan.

Kampanjen vill bland annat uppmana alla göteborgare att förse sig med en så kallad krislåda. En låda som kan klara de mest grundläggande problemen i tre dygn.

En krislåda bör innehålla:
# Vatten och mat: vattendunkar, mat som klarar rumstempepratur, campingkök med bränsle eller för utomhusbruk en grill.
# Värme och ljus: alternativ värmekälla, ficklampa med extra batterier, stearinljus, värmeljus och tändstickor, varma kläder och filtar.
# Information: radio med batteri, telefonlista på papper med viktiga nummer.
# Övrigt: husapotek med det allra viktigaste, hygienartiklar, kontanter. Om elförsörjningen försvinner fungerar inte bankomaterna – därför är kontanter bra. Utan el går det inte heller att söka telefonnummer via internet – dä år det bra att ha en telefonlista på papper.

Kommunens beredskap är vid elavbrott är inriktad på att klara livsviktiga situationer som sjukvården och informationskanalerna till allmänheten.

– Om vi alla som är starka och friska har en krislåda i beredskap blir det också större möjligheter för samhället att ta hand om dem som är särskilt utsatta, säger Karin Eriksson som redan packat sin egen krislåda.