Elva unga kriminella i Biskopsgården, misstänkta för bland annat väpnade rån och misshandel, greps för några veckor sedan vid en samordnad aktion mellan polis, åklagare och socialtjänst. Det var första gången Ung och trygg i Göteborg prövade nya metoder i större skala.

– Tidigare har det gjorts i Hammarkullen vid ett tillfälle, men det här var första gången med full kraft. Och det gav bra effekter, säger Lena Björck på Ung och trygg i Göteborg.

Utvecklingsarbetet Ung och trygg i Göteborg drog igång i höstas för att hindra rekryteringen till kriminella ungdomsgäng. Under de första månaderna har mycket kraft lagts på att de tidiga insatserna när en ung person frihetsberövas ska bli så effektiva som möjligt. Det har stor betydelse för det långsiktiga arbetet med att få ungdomarna ”på rätt köl”.

Tillslag efter intensiv spaning

Tillslaget i Biskopgården kunde ske efter intensiv spaning och utredning från polisens sida, efter flera fall av väpnade rån och misshandel i området. De gripna är i åldrarna 14 – 18 år. Ett par av de äldre sitter nu häktade, flera har åtalats och för några av dem hölls rättegång på tisdagen.

– De hade under en längre tid begått flera mycket allvarliga brott, bland annat rån och misshandel mot spårvagnsförare och kioskanställda. Det var alltså grova brott, som kommer att leda till omfattande konsekvenser för flera av dem, säger Lena Björck.

Socialtjänsten på plats direkt

När polisen slog till mobiliserade socialtjänsten och fanns på plats hos polisen när ungdomarna fördes dit. Det innebar att man kunde hålla förhör direkt och att socialsekreterarna från den egna stadsdelen var med.

– Att vara på plats direkt, vid gripande och första förhöret, ger socialtjänsten väldigt bra information och kontakt med både ungdomar och föräldrar. Och det är mycket viktigt i det fortsatta arbetet med att lotsa ungdomarna till ett bra liv, säger Lena Björck.

Lena Säljö, socialchef i Biskopsgården, instämmer:

Stark markering

– Genom att vi arbetade tillsammans blev det en mycket stark markering från samhället. Det blev något som man pratar om i stadsdelen. Många kriminella tycker att myndigheterna är lite mesiga, men det tyckte de inte efter den här insatsen!

Dessutom är åklagare numera på plats och arbetar tillsammans med polisens utredare. I samband med insatsen i Biskopsgården var Ung och trygg i Göteborgs särskilde åklagare Per-Erik Rinsell förundersökningsledare och hade under de intensiva första dygnen efter tillslaget ett mycket gott samarbete med både polis och socialtjänst.

– Det går mycket snabbare att arbeta så här. Jag får en bättre helhetsbild av individerna. Jag ska ju inte lagföra ett brott, utan en individ, säger Per-Erik Rinsell.

Lena Säljö håller med och poängterar den kvalitetshöjning man får genom det nya samarbetet.

”Nu pratar vi med varandra”

– De långsiktiga åtgärderna för ungdomarna blir bättre, säger Lena Säljö. Tidigare fanns en viss polarisering mellan rättsväsendet och socialtjänsten. Nu pratar vi med varandra och litar på varandras omdömen, det är en mycket positiv utveckling.

Tanken är att de metoder som Ung och trygg i Göteborg nu utvecklar och finslipar i fyra stadsdelar – Bergsjön, Biskopsgården, Gunnared och Lärjedalen – på sikt ska införas i hela staden.