”Var misstänksam”. Två tillvägagångssätt har varit extra populära i Göteborg under hösten för att lura äldre. Ett är att bedragaren uppger att den är från hemtjänsten och har glömt något i den äldres hem för att ta sig in. Polisens brottsförebyggande samordnare Daniel Neck, polisområde Storgöteborg, ger sina bästa tips för att slippa drabbas av bedrägerierna.

Antalet bedrägeribrott riktade mot äldre har ökat dramatiskt de senaste åren. Daniel Neck och hans kollegor gör sitt bästa för att äldre och personer med funktionshinder i Göteborg ska upplysas om hur man kan skydda sig och vilka metoder bedragarna brukar använda sig av.

– De är uppfinningsrika. Det har främst varit två tillvägagångssätt vi sett den senaste tiden i Göteborg. Ett är en utveckling av telefonbedrägerierna. Personen ringer och uppger sig vara från banken och ser att det pågår stora överföringar på den äldres bankkonto. Och så vill man ha kortnummer och kod till en person som kommer och hämtar det.

”Prata med anhöriga”

 Något annat som drabbat äldre är att personer uppger sig vara från hemtjänsten för att ta sig in i hemmet.

– Nu har vi en person gripen för flera fall av dessa brott. Men tillvägagångssättet är bara ett av flera som bedragare använder sig av för att lura sig in i äldres hem. De kan lika gärna utge sig för att vara från ett dammsugarföretag som vill titta på den äldres dammsugare. Uppmaningen till äldre är att vara misstänksam, säger Daniel Neck.

Daniel Neck vill att alla med äldre anhöriga pratar med dem och han ger tre viktiga tips för att skydda sig mot brotten:

  1. Var misstänksam när banker och myndigheter ringer eller när någon vill komma hem till dig.
  2. Dubbelkolla alltid att det verkligen är banken som ringer när du får ett telefonsamtal. Lägg på luren och ring upp din bank i stället.
  3. Se över dina bankrutiner. Det går kanske att ställa in beloppsgränser för överföringar och på så sätt försvåra för bedragarna. Ta hjälp av någon du kan lita på om du inte klarar det själv.

Vill ha tips

Den som ska ringa 114 14 och göra en polisanmälan.

– Vi behöver få in tips när det gäller utseende och allt annat man kan dra sig till minnes, säger Daniel Neck.