Polen ska synas extra mycket i Göteborg under veckan som kommer. Polen-veckan i Nordstan och flera andra arrangemang med polskt tema ska stärka samarbetet kring kultur, turism, industri och forskning mellan Västra Götaland och den polska regionen Silesia.

– Göteborg är en av Sveriges mest dynamiska delar. Polen betyder inte så mycket för folk i Göteborg men med den polska veckan vill vi ändra på det och öppna dörrarna för samarbete mellan regionerna, säger Polens ambassadör Marek Prawda som besöker Göteborg i samband med konferensen Forum Polen den 10 oktober.

Polska produkter presenteras

2003 har utsetts till Sverigeår i polsk utrikespolitik på samma sätt som 1999 var ett polskt år i svensk utrikespolitik. Under hela året har Polen därför presenterat sig i olika delar av landet.

För Göteborgs del kulminerar det Polska året med ett digert program runtom i stan mellan den 6 och 11 oktober.

Under den Polska veckan i Nordstan kommer den polska regionen Silesia och 14 företag därifrån att presentera sig och sina produkter, bland annat porslin, linne, leksaker, bärnsten, julglitter och design.

Kockar från ett hotell i Warzawa serverar polsk mat, folkdanslaget Silesia uppträder och det blir också en akrobatisk rock’n-roll-show.

Regionalt samarbete ska stärkas

Ambassadörer, kommunalpolitiker, forskare och ministrar från Sverige och Polen träffas den 10 oktober på Forum Polen, en konferens i Europarörelsens regi om affärer, forskning och regional utveckling.

Förutom näringslivsministrarna Leif Pagrotsky och Jerzy Hausner kommer forskare från bland annat Chalmers och representanter från Västra Götalandsregionen och Västsvenska Industri- och Handelskammaren för att knyta nya affärskontakter och öka samarbetet mellan Silesia och Västra Götaland.

Gatuteater med eld och vatten

Den 8 oktober uppträder den kände jazzmusikern Tomasz Stanko tillsammans med kameralorkestern Aukso i Stenhammarsalen på Konserthuset.

Samma kväll ger gatuteater-gruppen ”Teatr A” sin föreställning ”Apokalypsa” på Götaplatsen – en spektakulär föreställning med mycket eld och vatten, inspirerad av 11 september 2001.

Och på restaurang Krakow serveras Bigos à la prinsessan Lilian, en variant av den polska nationalrätten Bigos, som är en stuvning gjord på surkål, vitkål och kött. Tack vare denna sin favoriträtt mötte Lilian Craig prinsen på en polsk restaurang i London under andra världskriget.