100-150 nya praktikplatser för arbetslösa ungdomar innan februari månads slut. Det är vad kommunstyrelsens arbetsmarknadspolitiska delegation hoppas få fram efter en uppmaning till stadens bolag och tekniska förvaltningar.

– Traditionellt har det funnits praktikplatser inom vård och omsorg. Inom tekniska och administrativa yrken finns det för få. Därför vänder vi oss nu till bolag och tekniska förvaltningar för att få fram fler, säger Lasse Krantz, chef för arbetsmarknadsgruppen på stadskansliet.

Klyftorna ökar

6,3 procent av Göteborgs 18-24-åringar är arbetslösa. Regeringen har satt som mål att halvera ungdomsarbetslösheten till augusti i år.

Arbetslösheten ser olika ut i olika delar av Göteborg. I Bergsjön är andelen öppet arbetslösa 18-24-åringar elva procent och andelen sysselsatta i arbetsmarknadspolitiska åtgärder fyra procent. I Askim ligger siffran på två procent öppet arbetslösa.

– Vi ser redan resultaten av de ökande klyftorna med kriminella gäng och skottlossning på Avenyn. Det gäller att göra något åt situationen nu, säger Lasse Krantz.

Fördelas via Arbetsförmedlingen

Senast den sista februari ska bolag och förvaltningar ha rapporterat in praktikplatserna som ska förmedlas genom arbetsförmedlingen.

Ungdomar som är anmälda arbetslösa kan sedan få praktikplats på sex till tolv månader med ett så kallat aktivitetsstöd.