Upphandlingsbolaget producerar. Måste det vara så krångligt att lämna anbud? Och hur kan politikernas beslut påverka förskolebarnens pyssel? Det och mycket annat diskuteras i Röster om upphandling – en podd på sex avsnitt med ambitionen att skapa samsyn om offentlig upphandling.

Hör podden här: Upphandlingsbolaget: Röster om upphandling

Redan i november förra året släpptes första avsnittet av Upphandlingsbolagets poddserie Röster om upphandling. Det andra kom strax före jul och snart är det dags för ännu ett avsnitt.

− Offentlig upphandling skapar känslor, det har vi märkt när vi är ute och föreläser och utbildar. En podd är ett bättre sätt att förmedla känslor än vad till exempel en skriven text är, säger Annelie Gärdmark, chef för kommunikation och kund på Upphandlingsbolaget.

Många är berörda
Tanken är att låta berörda grupper som beställare, leverantörer och politiker få komma till tals. Allt för att skapa en samlad bild av vad offentlig upphandling innebär och varför det fungerar som det gör.

− Det är många som har olika tankar och funderingar om upphandling. Inte minst finns ett antal myter och förutfattade meningar på området, säger Annelie Gärdmark.

Podden vänder sig främst till dem som på något sätt arbetar med eller påverkas av offentliga upphandlingar, men alla som är intresserade är välkomna att lyssna.

− Varje avsnitt har en huvudmålgrupp. Det första avsnittet riktade sig främst till leverantörerna. Senaste avsnittet, ”Från politisk vision till beställarens verklighet”, vänder sig något mer till inköpare och de som jobbar i offentlig verksamhet, säger Annelie Gärdmark.

Lyssnarna får bidra
Det är Upphandlingsbolaget egna kommunikatörer som står för produktionen och som är programledare. Även lyssnarna uppmanas att bidra till podden.

− Alla kan komma in med sina röster via ett formulär på hemsidan eller sociala medier som Linked in och Twitter. Dessutom är vi ute på mässor, konferenser och en rad andra platser och ställer olika frågor till beställare och andra. Ju fler röster desto bättre, säger Annelie Gärdmark.