Liseberg blir på söndag "som en enda stor familj". För första gången arrangeras en heldag i nöjesparken för familjehem och kontaktfamiljer i Göteborg, runt 1.500 personer, med underhållning från scenen för alla och gratis åkpass för barnen.

– I Stockholm har de haft en familjedag på Gröna Lund i flera år, men det är första gången vi gör det i Göteborg, säger Lotte Hasselgren på Familjehemsprojektet, ett samarbete mellan familjehemsenheterna i Biskopsgården, Majorna och Tynnered.

Artister ställer upp ideellt

Så på söndag öppnar Liseberg extra tidigt, klockan 9.30, för att kunna bjuda föräldrar och barn på exklusiv underhållning som presenteras av Anna Mannheimer och Peter Apelgren. Det blir barnmusik av gruppen Longkalsong och musik och teater av gruppen Spökligan.

En grupp från Danshuset kommer att dansa street- och showdans, medan trubadurerna Tobias och Carl-Magnus och duon Helene och Veronica sjunger för de lite äldre. Dessutom kommer några musikanter, bland andra Bosse Andersson från visgruppen KAL, att spela längs vägen från biljettkassorna till Polketten. Samtliga artister ställer upp ideellt.

”Ett kul sätt att samla allihop”

Sedan öppnar Liseberg klockan elva för allmänheten, åkattraktionerna kör igång och Göteborgs Stad bjuder barnen – både fosterbarn och de biologiska barnen i familjehemmen – på varsitt åkpass för hela dagen.

– Först och främst är den här dagen ett stöd och en uppmuntran till alla våra familjer, ett kul sätt att samla allihop. Och att barnen får se: ”Oj, så många vi är!”

En liten baktanke om att sätta en ”positiv stämpel” på familjehemmen finns också med.

– Vi vill att det ska hända något roligt och positivt kring familjehemmen På sikt kan det kanske underlätta rekryteringen av nya föräldrar, säger Lotte Hasselgren.

Fotnot:
Dagen på Liseberg arrangeras av Familjehemsprojektet i samarbete med företaget Gryning Vård och en grupp från KY-akademiens eventutbildning.