“Det känns verkligen jätteroligt”. Jubileumslåten för Göteborgs 400-årsjubileum är släppt. Den heter “Vi vill leva, vi vill dö i Göteborg” och har även spelats in i en engelsk version. “Det känns verkligen jätteroligt, det ligger mycket arbete bakom från alla inblandade”, säger artisten Katarina Hemlin.

Katarina Hemlin i studion när hon spelade in sin vinnarlåt.

Lyssna på låten här:  Svensk version  Engelsk version

Göteborgs Stads officiella jubileumslåt utsågs via en musiktävling för både proffs och amatörer tidigare i år. Vann gjorde 21-åriga Katarina Hemlin. Hon är uppvuxen i Guldheden, pluggar musik men har aldrig gett ut något eget. Förrän nu.

För nu släpps jubileumslåten “Vi vill leva, vi vill dö i Göteborg” och samtidigt i en engelsk version, “Gothenburg, you’re my home”.

– Språken har olika klang, så det blir lite annorlunda att sjunga på engelska. Flera har sagt tidigare att låten har engelsk sjöfartsballad-vibbar och det blir ännu tydligare när den är på engelska. Jag tycker att båda låtarna funkar, men den svenska blir mer göteborgsk förstås.

Spelades in i maj

I maj spelade Katarina Hemlin in låtarna på Nilento studios hos producenten Lars Nilsson. Tanken från början var att Göteborgs Symfoniker skulle medverkat.

– Den inspelningen har inte blivit av än, eftersom de i orkestern är över 50 personer så kan de inte ens öva just nu.

Inspelningen gjordes därför med färre musiker och var en så kallad sessioninspelning, det vill säga att alla spelar samtidigt och så lade Katarina Hemlin sången.

– Det var jätteroligt, bara att se hur snabbt Lasse producerar, klipper bort, kastar om och vet precis var han ska ha det. Det var väldigt lärorikt.

Hur har låten förändrats från det att du skrev den till att den släpps nu?

– Den versionen jag gjorde är en finstämd ballad som sjungs av en person. Det vi har producerat nu är en allsångslåt, den blev mycket mer folklig på något sätt. Jag tycker att låten i den större produktionen är lite enklare i vissa melodislingor. Men den är också större på andra sätt, det är många fler instrument.

Förutom låten släpps också en dokumentär om Katarina Hemlin. Där får tittaren veta mer om henne och följa med på inspelningen.

– Jag var lite skeptisk först, vem vill veta något om mig? Men jag tycker ändå att vi höll det på en nedskalad nivå, med fokus på att jag är en vanlig person från Göteborg som lyckades skriva en låt och hade lite tur. Jag tycker att den blev fin.