Det sitter i detaljerna. Följ med in i ett av Göteborgs vackraste hus från 1886 där man just nu diskuterar färger på interiören. Villan ligger centralt på en tvärgata från Avenyn och har de senaste åren genomgått en större renovering som fortfarande pågår.

− Huset har grundförstärkts och fasaderna har målats. Interiört gör vi nu en översyn av väggar, golv och tak där några rum på entréplanet kommer återfå ett mer ursprungligt utseende. Det blir även ny ventilation och kyla, säger Svante Thun, projektledare på Higab.

Långsiktigt hållbart

Målaren Pierre berättar vilka färger och tekniker han har använt och visar på skillnaden mellan två väggytor som har bestrukits på olika sätt. Inredningsarkitekten Emma och antikvarien Johanna pratar om färgkulörer och diskuterar frågan om linoljefärg eller inte. Kakelugnen som tronar i ett hörn av rummet kommer dock få behålla sin kulör.

Det kan tyckas vara mycket diskussioner om relativa små detaljer i ett stort projekt, men det är viktigt att det blir rätt. Resultatet måste passa i den kulturhistoriska miljön, vara långsiktigt hållbart och tåla att människor kommer röra sig i huset – väskor som stöter mot väggar och skor som slår i lister kommer att slita på målningen. När huset är klart kommer det att ha nästan 1 000 kvadratmeter kontorsyta ledigt för uthyrning.

Såhär kan ett av kontoren i Wernerska villan komma att se ut. Visionsbild: White arkitekter