Kolla brandvarnarna – julens ljusaste idé. Kvarglömda spisplattor och obevakade levande ljus förstör varje år julglädjen i ett antal lägenheter och hus. På lördagen möter Räddningstjänstens brandmän upp på många handelsplatser för att ge tips och råd inför helgerna.

I Storgöteborg har sedan millennieskiftet antalet bränder orsakade av levande ljus minskat kraftigt. Från cirka 30 bränder år 2000 till förra årets elva. En minskning som kan ha flera förklaringar:

Alla femteklassare har fått utbildning
– Vi på räddningstjänsten har regelbundet haft kampanjer och med hjälp av media kunnat sprida informationen. Dessutom har vi sedan ungefär tio år utbildat alla femteklassare i brandsäkerhet, säger Ronnie Liljeqvist som är olycksutredare på Räddningstjänsten Storgöteborg.

När brandmännen på lördagarna den 29 november och l3 december möter medborgarna över en mugg glögg med pepparkaka vill man gärna passa på att dra en lans för brandvarnaren.

– Det är en otroligt billig livförsäkring. När vi haft bränder med dödlig utgång har det oftast saknats brandvarnare, säger Ronnie Liljeqvist och fortsätter:

Byt batteri i brandvarnaren!
– Var särskilt försiktig med till exempel mossa och bomull i närheten av stearinljusen.

En god jultradition kan också vara att byta batterierna i hemmets barndvarnare. Då vet man säkert att varnarna fungerar inför de stora helgerna.

Via Räddningstjänsten hemsida kan du från och med söndag 30 november följa statistiken över ljusbränder. Se länk nedan.