Tänd gärna ljus, men kom ihåg att släcka. December är den tid på året då flest drabbas av bränder i hemmet. I helgen den 30 november finns räddningstjänsten på plats på torg och i köpcentra för att ge sina bästa tips om hur du firar advent och jul i lugn och ro.

Ljus som glöms bort, plattor som inte stängs av, tomtebloss i torra granar och fyrverkerier som landar fel. I mörka december passar många på att mysa till det eller bjuda på fest. Men ibland slutar det i kalabalik och besök av brandkåren.

Antalet lägenhetsbränder minskar
Förutom att släcka bränder lägger Räddningstjänsten Storgöteborg mycket kraft på förebyggande arbete. Att döma av de senaste årens brandstatistik för december har det gett resultat: År 2000 skedde cirka 30 utryckningar mellan första advent och trettonhelgen som orsakades av levande ljus, förra året cirka 10.

Brandmän tipsar på torgen
På lördag den 30e november finns brandmän på plats på 14 platser runt om i Göteborg, Mölndal, Kungsbacka, Partille, Härryda och Lerum. Där kommer de svara på frågor och ge sina bästa tips om brandsäkerhet. Det handlar till stor del om att vara försiktig med tända ljus:

Att inte dekorera ljusstaken med mossa, bomull eller något annat som kan ta eld, att sätta en lapp på dörren om att släcka ljusen innan du går hemifrån och att aldrig gå ut ur ett rum utan att släcka ljusen.
Om olyckan väl händer kan en fungerande brandvarnare vara en ovärderlig livräddare. Så innan du tänder första adventsljuset på söndag: Kolla att brandvarnaren fungerar!