Flest lägenhetsbränder i december. Aldrig drabbas Göteborg av så många lägenhetsbränder som mellan första advent och trettonhelgen. Räddningstjänsten ger nu bästa tipsen för att göteborgarna ska få fira jul- och nyårshelgerna utan oplanerat besök av dem.

Två lördagar – den första och femtonde december – finns räddningstjänstens folk på en lång rad gator och torg runt om i Storgöteborg för att informera och svara på frågor inför de stundande helgerna.

– Vi vet av erfarenhet att det blir fler lägenhetsbränder mellan första advent och trettonhelgen än under andra tider på året, säger insatschefen Ingemar Waldenby och fortsätter:

Brandvarnare bästa livförsäkringen
– Det viktigaste är att folk har brandvarnare hemma. Det är den bästa livförsäkringen man kan ha. Varför inte göra till vana att byta batterier vid första advent – då vet man säkert att man har en fungerande varnare om olyckan skulle vara framme.

År 2000 fick Räddningstjänsten under julperioden (första advent-trettonhelgen) rycka ut på 30 lägenhetsbränder i Storgöteborg. Förra året var siffran 14 och den tydliga tendensen är att lägenhetsbränderna på senare år blivit allt färre.

Ingemar Waldenby tror att det delvis beror på att göteborgarna blivit mer medvetna om hur snabbt en brand kan sprida sig, men också på att räddningstjänsten har blivit bättre på att informera om riskerna.

– Man ska aldrig gå ifrån ett levande ljus, och absolut inte ställa dem i torr mossa eller annat brännbart. Det är just den typen av ljusstakar som utgör de största fällorna, säger Ingemar Waldenby som också noterat att människor som bor i skärgården är bättre på att handskas med eld än stadsbor.

– I skärgården vet man att det tar lite längre tid att få hjälp. Där lämnar man helt enkelt inte ett rum med levande ljus.

Stanna kvar i lägenheten
Skulle man trots alla försiktighetsåtgärder upptäcka att det brinner i trapphuset eller i en grannlägenhet ska man genast slå larm och ringa 112.

– Om det brinner någon annanstans i huset gör man bäst i att stanna kvar i sin egen lägenhet. Varje lägenhet är en egen brandcell och det tar en timme för branden att ta sig in i lägenheten. Innan dess är vi där och släcker, säger Ingemar Waldenby vars sista uppmaning är att se till att trapphusen är rensade från brännbara saker.

– Det är en utrymningsväg och där ska till exempel ambulanspersonal kunna komma fram med en bår.