Årets West Pride har startat. För tredje året i rad vajar nu regnbågsflaggan på paradplats på Gustaf Adolfs torg, en påminnelse om att West Pride, tidigare HBTQ-festivalen, pågår i Göteborg.

Den stora regnbågsflaggan hissades på en av de tre paradflaggstängerna vid en officiell ceremoni med tal och musik på tisdagen. Nu vajar den för allas lika värde fram till festivalfinalen 2 juni.

– West Pride är en ovanligt viktig festival för Göteborgs Stads ambition att vara en stad öppen för alla. Och då menar jag alla, sa stadsdirektör Bengt Delang när han avslutade flaggningsceremonin.

– Vi är inte där ännu, men vi har kommit en bit på vägen.

En del i arbetet för mänskliga rättigheter för alla
Bengt Delang, som även förärats titeln regnbågsambassadör, påminde om att Göteborgs Stads engagemang i West Pride är en del av kampen för mänskliga rättigheter för alla.

– De två sakerna hänger ihop och jag tycker att West Pride är ett utmärkt exempel på hur vi vill jobba med de här viktiga frågorna.

Bengt Delang hälsade alla varmt välkomna att ta del av resten av festivalens digra program.

– Särskilt vill jag lyfta Göteborgs Stads aktiviteter i Regnbågsparken, eller Bältesspännarparken som den heter i vanliga fall.

Vid ceremonin talade även kommunalråden Thomas Martinsson (MP), David Lega (KD) samt docent Eva Borgström, redaktör för antologin ”Den moderna homofobin”. Trubaduren Maud Lindström spelade och sjöng ett par av sina egna låtar.