Kristoffer Jansson och hans vänner i Underliga väsen är ständigt på jakt efter den ultimata kicken. Men det är inte en kick genom ecstasy, amfetamin eller något liknande som de fyra rejvarrangörerna vill åt, utan en ren, drogfri glädjekick. En känsla som brukar infinna sig efter en hel natts intensivt dansande när kroppen är så trött att den skriker.

Man upplever ett slags eufori genom musiken och dansen. Nästan som när man är nykär, men man är ännu mer upprymd. Det är en väldig upplevelse, säger Kristoffer. Han är rejält trött efter att ha anordnat ett rejv i Landvetter.

Visserligen bara en mindre fest för de närmaste vännerna, men även en liten fest tar mycket energi. Ljud och ljus ska riggas och lokalen ska kläs med fluorescerande tyger.

Tar avstånd

Festerna brukar de förlägga till avlägsna och isolerade lokaler som bygdegårdar och lagerlokaler för att de repetitiva tonerna ska kunna fortgå hela natten. Och, menar kritikerna, för att drogerna ska kunna flöda ostört. Men Kristoffer betonar att han och hans vänner tar kraftigt avstånd från droger.

– Vi vill fånga dem som är inne på musiken, men mot drogerna. Samtidigt är han medveten om att det inte är lätt i en kultur som är så intimt förknippad med narkotika. Det finns alltid en risk att någon som kommer till festerna är påverkad.

På en fest i Härryda förra året greps en av gästerna för ringa narkotikabrott vilket fick till följd att stödet från kommunen försvann. Kristoffer förstår beslutet, men är samtidigt besviken.

– Vi försöker verkligen att ha koll på dem som kommer, men precis som i trafiken så är en nollvision svår att uppnå. Det är tråkigt att vi förlorade stödet för nu finns det en risk att de som kom till våra fester istället går på rena knarkfester där man inte har någon koll alls.

Möts av skepsis

Han säger att han och hans vänner ofta möts av skepsis från polisen och myndigheternas sida när de söker stöd för sina arrangemang.

– Det brukar heta att det bara är en massa knarkare som kommer. Och med den inställningen blir det ju så till slut. Men vi vill att även vuxna ska komma till våra fester och se vad det handlar om.

Själv har han aldrig provat någon form av narkotika. Han säger att han sett alldeles för många exempel på människor som tagit skada på olika sätt.

Han talar om hur amfetamin hämmar aptiten och om hur ecstasy kan leda till melankoli när serotoninhalten i hjärnan påverkas.

Bättre gemenskap

Kristoffer säger att han också är negativ till alkohol och att de har valt att inte servera någon alkohol på festerna.

– Jag tycker att man ska ha respekt för alla slags sinnesförändrande droger. Alkohol uppmuntrar dessutom till bråk och det vill vi verkligen inte ha. Vi vill sprida budskapet att man kan njuta av den här musiken utan att ta droger, att gemenskapen blir bättre utan droger.