Branschmässa med fokus på digitalisering. Offentliga rummet arrangeras i nästa vecka på Svenska Mässan i Göteborg. Branschmässan och konferensen för myndigheter fokuserar på digitalisering och i år kommer rekordmånga besökare att vara med.

Offentliga Rummet är en konferens och branschmässa för personer som arbetar med att utveckla offentlig verksamhet med stöd av digitalisering. Det är 22:a året som myndigheter, landsting, regioner och kommuner samlas.

Göteborgs Stad har en minst sagt central roll i årets konferens. Den hålls på Svenska Mässan 23-25 maj och arrangeras tillsammans med Västra Götalandsregionen och Västkom.

30 procent fler deltagare
Göteborgs Stad finns på plats med monter och kommer att hålla i ett antal nätverksträffar och seminarier. Företrädare från staden kommer också att vara med som deltagare i flera seminarier.

– Ett av våra stora mål var att öka deltagarantalet. Förra året kom 700 personer till Offentliga Rummet och redan nu är över 1 000 personer anmälda. Det är roligt att vi har lyckats få till en så stor ökning som 30 procent fler deltagare, säger Ronald Caous, Göteborgs Stads koordinator för Offentliga Rummet.

Han tror att Göteborg som evenemangsstad i sig är en framgångsfaktor.

– Det gäller att hitta aktiviteter som lockar och som skapar intresse. Ett sånt exempel är den tävling – eller hackathon, som det heter – som vi arrangerar i år.

Ordnar hackathon
Tillsammans med Vinnova och Göteborgs universitet arrangerar Göteborgs Stad ett så kallat hackathon, som går ut på att utforska blockkedjors ändamålsenlighet i offentlig verksamhet. Blockkedjeteknik är en del av den bakomliggande teknik som bland annat används för digitala valutor.

– Vi har bjudit in lag med utvecklare att tävla om att ta fram applikationer för offentliga myndigheter, som ju är målgruppen för konferensen, säger Ronald Caous, som har ansvarat för Göteborgs Stads digitalisering de senaste åren.

Ronald Caous lyfter det faktum att regeringen pressar på och vill ”öka tempot”. Förra året lanserades en ny nationell strategi för digitalisering.

– Det finns många exempel på kommuner och myndigheter som har arbetat väldigt medvetet och nått goda resultat med sina satsningar på digitalisering. Helsingborgs kommun och Skatteverket är två exempel, och jag tycker att vi i Göteborg arbetar på ett bra sätt med detta också. Det kommer säkert att visas en hel del intressant om det på mässan och konferensen.