Medan snön föll över Göteborg lottades de kommunala sommarjobben ut i Trädgårdsföreningen på torsdagen. Den största ungdomskullen på länge har resulterat i ett rekordantal sökande. De kan också se fram emot rekordmånga sommarjobb.

– Linnea Vikengren, Schillerska gymnasiet!
– Abdifatah Ahmed, Bräckegymnasiet!

När kommunalrådet Juhani Kivinen har dragit de två första namnen ur bingarna med ansökningslappar återstår ett digert arbete. Totalt 1.100 feriejobb finns tillgängliga för utlottning i dagsläget, men fler trillar hela tiden in från de kommunala förvaltningarna.

– Vi hoppas på 1.400 lediga jobb till slut, för det har vi finansiering till, säger Claes Henriksson, planeringsledare för arbetsmarknadsfrågor i kommunen.

Kommunala och statliga pengar

13 miljoner kronor, tio kommunala och tre statliga, är avsatta för feriejobben, vilket gör att den 6.500 personer stora kullen av aktuella ungdomar har fler sommarjobb än tidigare att hoppas på.

– 2.828 intresseanmälningar har kommit in, så kan vi få ihop 1.400 jobb är det ju nästan hälften som får jobb, vilket skulle vara väldigt roligt, säger Claes Henriksson.

Alla gymnasieelever i årskurs ett som är skrivna i Göteborg har fått lämna in en intresseanmälan. Plus de i årskurs två som studerar på omvårdnadsprogrammet och barn- och fritidsprogrammet, eftersom 60-65 procent av feriejobben återfinns just inom vård och omsorg.

”Ungdomarna sköter sig bra”

– Vi inriktar oss framförallt på årskurs ett eftersom de är 17 år och minderåriga, och därför ofta har svårare att få andra jobb. Men de sköter sig i regel väldigt bra. I fjor blev bara tre av 1.000 ungdomar avvisade på grund av misskötsel, i övrigt visade en enkätundersökning att arbetsledarna var väldigt nöjda, säger Claes Henriksson.

En annan som är nöjd är Linnea Vikengren, den första att lottas till ett sommarjobb vid dagens dragning. Hon kan nu se fram emot fyra veckor som assistent på Stadsbiblioteket.

– Vilken tur! Jag har ju praoat som bibliotekarie och vill jobba med det när jag blir äldre, säger Linnea.

Lönen inte klar

Abdifatah Ahmed, nummer två vid utlottningen, blir lika glad vid beskedet att han fått sommarjobb som trädgårdsarbetare hos Poseidon.

– Vad roligt! Jag sommarjobbade där för ett par år sedan och trivdes jättebra, säger Abdifatah, som dessutom är hyfsat nöjd med lönen. Förra året var den 52 kronor i timmen, i år lär den bli något indexuppräknad, men förhandlingarna är inte klara än.

– Det är ju inte så mycket pengar, men ganska normalt för vår ålder, antar jag. Vi klarar oss på det! Nu ska jag söka fler jobb, för jag hoppas kunna arbeta hela sommaren så att jag kan resa på semester i december, säger Abdifatah Ahmed.

Fotnot:
Listan på vilka som erbjuds något av de i dagsläget tillgängliga feriejobben finns på kommunens hemsida.
Matchningen av vilken arbetsplats och vilka arbetsuppgifter respektive feriejobbare får blir klar om cirka två veckor och kommer då dels att läggas ut på hemsidan, dels skickas per brev hem till feriejobbarna.