Gensvaret på Göteborgs Stads erbjudande om lån av dator till de anställda överträffade alla förväntningar. Var fjärde anställd, 10.000 personer, har beställt ett nytt datorpaket

– Jämför man med andra organisationer av motsvarande storlek brukar runt 10-15 procent av de anställda nappa, men här hamnade vi alltså på 25 procent, vilket vi är väldigt nöjda med, säger Filip Nystedt på Kommunleasing.

Orsakerna till den stora responsen kan man bara spekulera kring, men priserna lär ha haft betydelse, tror Filip Nystedt.

Tuff upphandling

– Rent allmänt har ju priserna i branschen sjunkit rejält, sedan blev det också en enorm huggsexa bland de stora aktörerna när de jagade den här affären, som nog var den största i landet i somras. Det gjorde att priserna vi kunde erbjuda blev väldigt låga, säger Filip Nystedt.

Extra glädjande tycker han det är att folk verkar ha gjort lite mer sansade val av datorpaket den här omgången.

– Tidigare år har det hänt att folk mest har jagat det kraftigaste och häftigaste paketet, utan att det egentligen har motsvarat deras behov. De flesta använder bara ordbehandling och möjligheten att surfa på nätet, och till det behövs ingen värstingutrustning, vilket många verkar ha insett den här gången, säger Filip Nystedt.

Lägre lösenpris

En positiv effekt av erbjudandet är att lösenpriset också blir lägre om fem år, när lånetiden går ut.

– I Göteborgs kommun har vi valt ett ovanligt upplägg, där vi bara gör bruttolöneavdrag de tre första åren, och sedan får man låna utrustningen gratis i två år till. Det gör att lösenpriset, som baseras på det då aktuella marknadsvärdet, blir betydligt lägre för låntagaren.

– För kommunen spelar det ingen roll eftersom vi ändå inte är ute efter att tjäna några pengar på den här verksamheten, utan bara vill erbjuda personalen datorer i utbildningssyfte, säger Filip Nystedt.

Nu har beställningen av datorerna gått iväg till leverantörerna och leveranserna beräknas komma igång i november. För dem som har missat det här tillfället att låna dator kommer ett ”uppsamlingsheat” att starta någon gång under hösten, men det är ännu osäkert när.