Var går gränsen mellan tryckfrihet och religionens integritet? Det är frågan för måndagens debattsamtal på Frölunda kulturhus. Inbjudna gäster är bland andra Ahmed Al-Mofty från Islamiska informationsföreningen och uppmärksammade fotografen Elisabet Olsson Wallin.

Efter den senaste tidens händelser i kölvattnet av danska Jyllands-Postens publicering av Mohammedkarikatyrerna har det blivit dags för ett debattsamtal på Frölunda kulturhus.

Frågan som ställs är var gränsen går mellan att respektera andra människors tro och att bibehålla en per definition fri press.

Inte bara en fråga för muslimer

– Det här handlar inte bara om Islam. Vi vill komma ifrån den ganska ensidiga inriktningen på Mohammedbilderna och har därför bjudit in även Elisabet Olsson Wallin, som fotograferade Ecco Homo-bilderna, säger Sven Gustafsson på enheten för mångkulturell utveckling.

Elisabet Olsson Wallin är på plats för att berätta om hur kristna grupper har reagerat på hennes fotografier, där Kristusgestalten framställs på ett annorlunda och i mångas ögon hädiskt sätt.

Gäst från GP

Medverkar i samtalet gör också Kenth Andréasson, ställföreträdande ansvarig utgivare på Göteborgs-Posten och Samme Bogad, som är socialantropolog och journalist. Stephan Holmberg från Sensus studieförbund leder samtalet.

Evenemanget är ett samarrangemang mellan Frölunda kulturhus, Göteborgs Stads enhet för mångkulturell utveckling, Sensus studieförbund och studieförbundet Ibn Rushd.

Fotnot:
Samtalet börjar 18.30 på måndag 27 februari. Biljetter går att hämta på Frölunda kulturhus.