Riksdagen vill synas i fler städer än Stockholm och öppnar därför en egen informationshörna på Göteborgs stadsbibliotek. Göteborgarna ska kunna hämta material, få information och följa riksdagsarbetet via webbteve. "Besluten blir bättre ju mer göteborgarna lägger sig i" menar den folkpartiska ledamoten Eva Flyborg som ligger bakom idén. I början av februari invigs Riksdagshörnan av talman Björn von Sydow.

– Det är allas riksdag inte bara Stockholms, det är en demokratifråga. Allt material finns på webben. Riksdagshörnan kommer att bygga mycket på det, säger Linda Linder, informationsansvarig på Sveriges Riksdag.

Följa riksdagen med ljud och bild

5B0C_4.jpgI Stockholm har riksdagen ett informationscentrum där medborgarna kan gå in och hämta material, få information, titta i riksdagstryck, koppla upp sig på webbplatsen och titta på vad som händer i riksdagen på storbildsteve.

Göteborgarna ska nu få samma möjligheter om än i mindre skala.

– I Riksdagshörnan ska finnas en dator med riksdagens webbplats och möjlighet att se riksdagen on-line, från kammaren och vid öppna utskottsutfrågningar, säger Linda Linder.

Väljarna kan möta folkvalda

Två kontaktbibliotekarier ska få utbildning för att bland annat veta vad som är på gång i riksdagen.

– Vi bekostar en dator, broschyrställ, bord och stolar där man kan sitta och prata med varandra eller med ledamöter. Tanken är att riksdagsledamöterna ska kunna gå till Riksdagshörnan när de är hemma och träffa väljare. Man kan kanske också ordna seminarier eller diskussioner, säger Linda Linder.

”Träffpunkt behövs”

– Om detta kan vara en liten liten del av en vitalisering av demokratin, så är jag jätteglad. Jag har genom åren suttit på café och haft politikerträffar, för att samtala med göteborgarna över en kopp kaffe och ta upp problem, frågeställningar, tips och idéer. Men det kan vara svårt att ha större möten på café, och det är inte alla som vill gå in i ett partis lokaler, så vi behövde en träffpunkt, säger folkpartisten Eva Flyborg som från början tog upp frågan som enskild motion i riksdagen.

Flera andra riksdagsledamöter ställde sig sedan bakom motionen. Försök med riksdagshörna på stadsbiblioteket görs förutom i Göteborg också i Malmö och Sundsvall. Om det faller väl ut kommer fler efterföljare runt om i landet så småningom.

Budgetdebatt på hemmplan?

-Riksdagen skulle må bra av att göteborgarna lade sig i de nationella besluten. Besluten skulle faktiskt bli bättre ju mer göteborgarna lägger sig i. Det är grundtanken, att öka demokrati och deltagande och att besluten faktiskt blir bättre, tycker Eva Flyborg.

– Om det till exempel är budgetdebatt i riksdagen ska vi kunna ha den på hemmaplan. Då blir ju frågan också mycket mer konkret, hur påverkar detta oss här i Göteborg och Västsverige? Tanken är att vi ska ha ett rullande schema så att hörnan alltid är bemannad av en riksdagsledamot, säger Eva Flyborg.