Efter två års verksamhet har Stadsbibliotekets riksdagshörna etablerat sig och inför det stundande valet blir det allt intressantare för göteborgarna att träffa sina folkvalda.

Varje måndag dyker en eller flera riksdagsmän- och kvinnor upp för att möta den som är vill diskutera eller kanske bara lyssna.

– De flesta säger att det är meningsfullt även om det bara kommer någon enstaka besökare – andra väljer kanske hellre att agera från andra arenor, säger bibliotekarie Christina Kristiansson som tillsammans med kollegan Eva Borgvall ansvarar för verksamheten vid sidan av sitt ordinarie uppdrag

Problem med marknadsföringen

Ända sedan starten har riksdagshörnan brottats med marknadsföringsproblem. Fortfarande inskränker den sig till information via hemsidan och intern skyltning på biblioteket.

– Vi bearbetar riksdagens informationsenhet om mer aktiv marknadsföring men har själva inga resurser att annonsera, säger Christina Kristiansson. Förutom de folkvalda med lokal anknytning har en del tunga stockholmspolitiker gästat hörnan i samband med göteborgsbesök.

Leif Pagrotsky (s) och Birgitta Ohlsson (fp) är bara två exempel. Riksdagshörnan är inte bara en mötesplats mellan folkvalda och medborgare utan också ett forum för skriftlig information tillgänglig när biblioteket är öppet.

Umeå får egen hörna

Sedan den 23 januari i år har nio riksdagsmän och 43 besökare utnyttjat den gemensamma mötesplatsen. Dessutom arrangeras det debatter med ytterligare fler besökare.

På andra håll i landet har riksdagshörnan varit mindre framgångsrik. I Malmö och Sundsvall har man färre riksdagsledamöter och därför tvingats koncentrera verksamheten. I Umeå har man nyligen inlett en satsning i stil med Göteborgs.