Design och mode som draghjälp. Samtidigt som World Aids Day på lördag uppmärksammas över hela världen öppnar Röhsska museet den nya utställningen ”Vi lever alla med hiv”. En tillbakablick på de 30 år som gått sedan de första hiv-fallen rapporterades i Sverige.
1982 var året då hiv kom till Sverige och de första rapporterna från USA började synas i svensk media. 30 år har gått men den stigmatisering som under årens lopp drabbat många av de sjuka består.
– Syftet med utställningen är att försöka bidra till ett samtal om hiv och visa att det kan ske i andra rum än sjukvårdens, säger Emelie Storm som är projektledare för den nya utställningen.
”Vi lever alla med hiv” är ett samarbete mellan Röhsska museet och World Aids Day-nätverket i Västra Götaland och tar de snabba skiftena i mode och design till hjälp för att tydliggöra hur lite som hänt i vår medvetenhet om hiv och aids under motsvarande tid.
Sidoarrangemang under våren
– De som jobbar professionellt med frågan har väldigt mycket kunskap, men informationen om hiv i allmänhet är väldigt låg, säger Emelie Storm.
Utställningen visar föremål från de senaste decenniernas mode- och designutveckling, men varvar föremålen med en informativ tidslinje, faktaskyltar och ger också besökarna möjlighet att ta del av flera radio- och tv-dokumentärer.
Under våren kommer ett antal sidoarrangemang att kopplas till utställningen och flera skolor har redan visat stort intresse att ta del av ”Vi lever alla med hiv”. Utställningen visas till och med söndagen den 2 juni 2013.