500 år i Sverige. När den internationella romadagen uppmärksammas med en officiell ceremoni på Gustaf Adolfs torg söndagen den 8 april har det gått tretton år sedan romerna erkändes som en nationell minoritet i Sverige – men hela 500 år sedan de första romerna kom till Sverige.

Den internationella romadagen sammanfaller i år inte bara med romernas 500-årsjubileum i Sverige, utan även med påskdagen. Om det innebär att ännu fler kan, och vill, vara med och fira på Gustaf Adolfs torg återstår att se – men Andréa Selvén på enheten för mänskliga rättigheter och nationella minoriteter, har nåtts av information om tillresande romer, både från andra håll i Sverige, och från Finland.

Hoppas på mycket folk
– Det var mycket folk och fint väder redan förra året, men i år hoppas vi förstås på att bli ännu fler, säger hon.

Tillsammans kan alla som tar sig till torget se den vackra romska flaggan hissas klockan 12, och sedan höra den romska hymnen Gelem gelem.

Thomas Martinsson (MP), som är kommunalråd med ansvar för mänskliga rättigheter, kommer att tala. Tal hålls också av Bagir Kwiek, ordförande i föreningen Romer för kulturell utveckling, och Domino Kai från Kulturrådet.

Festen fortsätter på Röhsska
Efter en ljusceremoni vid Lejontrappan rör sig en procession i riktning mot Röhsska museet där den Internationella romadagen firas för femte året.

Arrangemangen på Röhsska är öppna för allmänheten fram till klockan 17 – då ges bland annat möjlighet att se Rosa Taikons silversmycken. Under dagen kommer också särskilt inbjudna gäster att få ta del av sång och musik med kända romska artister som Svarta Safirer och Amengo Drom från Finland.