Ceremoni för tredje året. När den romska flaggan på måndag hissas på Gustaf Adolfs torg är det tredje året som romernas internationella dag högtidlighålls med en officiell ceremoni i Göteborg.

Den 8 april 2012 uppmärksammades att det var 500 år sedan de första romerna kom till Sverige. Det blev ett pampigt firande med många besökare – inte minst på Gustaf Adolfs torg och Röhsska museet.

Även om årets ceremoni inte riktigt har samma festliga utgångspunkt utgör den en viktig dag för de cirka 10 000 romer som enligt det romska rådets beräkningar bor i Göteborgsområdet.

Tal, högläsning och sång
– Men det är också ett viktigt arrangemang för att synliggöra minoriteter, säger Lisa Hederstierna som är planeringsledare för mänskliga rättigheter och nationella minoriteter på stadskansliet.

Klockan 12 på måndag hissas den blågröna romska flaggan med det röda hjulet samtidigt som den romska nationalsången Gelem, gelem ljuder över Gustaf Adolfs torg.

Flaggan har fungerat som en samlande symbol för romer jorden runt ända sedan folkgruppens första världskongress 1971. Färgerna symboliserar himmel och jord medan hjulet påminner om romernas långa resa.

Thomas Martinsson (MP) och Maria Berntsson (KD) håller korta tal innan ceremonin fortsätter med högläsning ur en ny barnbok och mer sång.

Vill se arrangemanget växa
Till sist bjuder traditionen att en blomsterkrans läggs i kanalen mellan Södra och Norra Hamngatan.

– Vi hoppas att det ska komma ett par hundra personer till högtidlighållandet och att arrangemanget ska växa sig allt större för varje år, säger Lisa Hederstierna.

Efter ceremonin på Gustaf Adolfs torg fortsätter firandet på Röhsska museet.