Unga bestämmer själva. Matätartävling, Hisingssafari eller parkour? Om du är mellan 16 och 25 år kan du få göra en av dessa aktiviteter på Hisingen i höst. Förutsatt att rätt förslag vinner omröstningen, förstås.

Totalt finns tolv olika förslag att välja på i omröstningen, som är en del av stadsdelen Lundbys satsning på en så kallad medborgarbudget. Tanken är att en summa pengar avsätts, i det här fallet 100 000 kronor, och sedan får medborgarna själva lämna förslag och rösta om hur pengarna ska användas.

– Vi har ställt frågan ”Om du hade 100 000 kronor – vad skulle du göra då?” till ungdomar på Hisingen. Dessutom hade vi förutsättningarna att det skulle gynna många och leda till en aktivitet under höstlovet, säger Sara Thornadtsson Chavarria.

Många ville hjälpa andra
Hon är utvecklingsledare för medborgardialog i SDF Lundby och har håller i försöket från stadsdelens sida. Till sin hjälp har hon haft Hisingsambassadörerna. De är ungdomar anställda av Ungdomssatsningen Hisingen, som är ett samarbete mellan öns tre stadsdelar.

– Vi samlade in förslagen i våras, och tack vare att ambassadörerna var ute och pratade med ungdomarna gick det väldigt bra. Totalt fick vi in runt 51 stycken. Sedan har vi slagit ihop en del liknande förslag så att de i dag är tolv. Det var överraskande många av dem som handlade om att man ville göra något för andra, till exempel tillsammans med nyanlända.

Och nu kan alltså göteborgare mellan 16 och 25 år rösta om vilket eller vilka förslag som ska bli verklighet i höst. Röstningen inleddes under tisdagen i Ungdomssatsningen Hisingens tält på Kulturkalaset. Därefter kan man rösta på nätet.

”Involverar och skapar förståelse”
För stadsdelen Lundby är detta det första försöket med en medborgarbudget, men SDF Västra Hisingen gjorde i våras ett större projekt som ledde till att en gångväg i Torslanda rustades upp. För Lundbys del kommer det troligen bli ett större projekt med medborgarbudget redan nästa år, säger Sara Thornadtsson Chavarria.

– Medborgarbudget är i dag inte så vanligt i Sverige men det används i många andra länder, i till exempel tredje världen. Jag tycker det är intressant eftersom det involverar människor i vårt arbete, och det kan också skapa förståelse för hur en kommun fungerar och att pengarna måste räcka till alla.