När medborgarkontoret i Lundby i tisdags erbjöd gratis advokathjälp kom det folk från hela Göteborg. Det blev kö redan vid tvåtiden på eftermiddagen och alla hann inte få hjälp. De och alla andra får en ny chans den 11 december.

– Det var kö på medborgarkontoret redan vid 14 och kölapparna vi delade ut en halvtimme innan advokaten började klockan 16 gick åt på 30 sekunder, säger Lamija Sabanovic, samhällsinformatör på medborgarkontoret i Lundby.

Ett femtiotal personer var där med frågor om testamenten och bouppteckningar, försäkringsfrågor, där fanns också personer som ville veta vad man kan göra när man blivit lurad på pengar.

– Varje person får träffa advokaten i 20 minuter. Det är tillräckligt för att de ska veta om det är lönt att gå vidare och vart man då ska vända sig, säger hon.

Nytt tillfälle till rådgivning

De som kom efter klockan 16 och ville få hjälp var för sent ute.

– Men jag har tagit deras namn och ser till att de får hjälp vid det nya tillfället, säger hon.

Den 11 december mellan 16 och 19 kommer två advokater att stå för den fria rådgivningen på medborgarkontoret i Lundby.

Tror på fortsättning i vår

– Nu när det är två jurister kommer det att gå snabbare och det är fritt fram att komma hit och fråga, säger Lamija Sabanovic.

Det är advokatfirman Concilium som ställer upp utan ersättning. Efter rådgivningen den 11 december ska man utvärdera insatsen men Samija Sabanovic tror att det blir en fortsättning i vår.

– Jag har inte planerat in några exakta datum, men det blir nog ett par tillfällen under våren, säger hon.