Krögare, restaurangpersonal och dörrvakter har strömmat till Göteborgs Stads kurser i en sådan omfattning att extratillfällen har fått sättas in med jämna mellanrum. På tisdag får exempelvis en ny omgång ordningsvakter en kurs i hur man minskar narkotikan på krogen.

– Vi har sagt att vi ska ha max 25 deltagare per kurs, men vi har ofta haft uppemot 40 personer i salen och det är lite väl många. Därför har vi fått sätta in många extratillfällen här under hösten, säger Pernilla Gilvad på RUS.

Ska minska våld och skador

RUS står för Restauranger, Utveckling och Samarbete, vilket i såväl förkortad form som i fulltext ganska väl sammanfattar vad verksamheten går ut på.

9FC_3.jpg
– Syftet är att förebygga och minska våld och skador, som är en konsekvens av att folk dricker sig alltför berusade eller använder narkotika i restaurangmiljö. Det är ett mål som krögarna och deras personal delar med alla berörda myndigheter och som vi gemensamt arbetar mot, säger Pernilla Gilvad.

Myndigheter syns på krogen

Utbildningarna som riktar sig till de driftansvariga krögarna är på fyra heldagar och innehåller föreläsningar och diskussioner med bland andra Polismyndigheten, Räddningstjänsten, Skatteverket och Tillståndsenheten.

– Många myndigheter har på senare år också själva blivit mer synliga ute på restaurangerna och krogarna, så samarbetet mellan alla parter har blivit mycket bättre än vad det var tidigare, säger Pernilla Gilvad.

Hittills har RUS även anordnat åtta kurser för restaurangpersonal, och redan är nio tillfällen under nästa år inbokade.

– Men det kan nog behövas ytterligare tillfällen, misstänker jag, säger Pernilla Gilvad.

Vakter representerar och kollar

Även kurserna för ordningsvakter är populära, då de får utbildning av bland annat polisens gatulangningsgrupp i hur de gemensamt kan arbeta för att minska narkotikan på krogen.

– Vakterna har ett väldigt utsatt och ofta otacksamt jobb och behöver bli stärkta i sin roll att representera restaurangerna och samtidigt hålla utkik efter narkotika och alltför berusade personer.